Programkereső

Ujházi Péter kerámiái – kötetbemutató beszélgetés

Ingyenes
Probstner János, Korompai Péter, Ujházi Péter és Feuer András beszélgetését Gábor Gina újságíró moderálja.

Ujházi Péter a Képzőművészeti Főiskolán festő szakon végzett, majd 1966-ban visszatért szülővárosába, Székesfehérvárra.
A sokszínű, gazdag életművet, annak fontosabb állomásait a székesfehérvári Szent István Király Múzeum a kezdetek óta rendszeresen bemutatta, művei az elmúlt évtizedekben budapesti magángalériákban is láthatók voltak.
Művészetének öt évtizede szinte töretlen. A régmúlt történelmi eseményei ugyanúgy foglalkoztatják, mint a hétköznapok történései, az ember csetlő-botló igyekezete, vagy akár a közélet számtalan furcsasága. Elbeszélő festészetében párhuzamosan íródik a történelem és a mindennapok krónikája. Ujházi képe a világról egyszerre (ön)ironikus, szórakoztató és szorongást keltő. A Csók István Képtárban a jelenlegi tárlat tematikus: Ujházi tereit, inspirációinak helyszíneit, alkotásainak színtereit mutatja be; valamint láthatók a művész nagyméretű kerámiaszobrai is.

A kiállítással egy időben jelent meg A különutazás terei című kötet, amely a 2010 után készült művek katalógusszerű ismertetése mellett tanulmányok segítségével mutatja be Ujházi pályáját és művészetét. A könyv első részében tanulmányok dolgozzák fel Ujházi munkásságát. Probstner János keramikus, művészeti író Ujházi egyedi, a műfajban is különleges kerámiáiról írt. A szerzőn kívül a beszélgetésen részt vesz Korompai Péter keramikus, Ujházi Péter képzőművész és Feuer András gyűjtő.

A belépés ingyenes. Sajtónyilvános rendezvény.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.