Programkereső

Válni tudni kell!

Van-e jó válás? Hogyan lehet jól válni? Megoldja-e a válás a párkapcsolati problémákat?

A válás témáját járja körbe szeptember 16-án, szerdán a Barátság mozi évadnyitó Csajos estjén Séllei Györgyi független szexológus tanácsadó és mediátor, aki tizenkét év szakmai tapasztalatait osztja meg az est közönségével. A 18 órakor kezdődő beszélgetés után a Made in Italy című angol-olasz vígjátékot vetíti a város művészmozija.

Ahhoz képest, hogy a válás még csak néhány évtizede lett elfogadottá az életünkben, rövid idő alatt is nagy karriert futott be – a válással végződő házasságok száma egyre emelkedik. A masszív kapcsolati krízisre azonban igazából nem vagyunk sem felkészülve, sem felkészítve. A válás nemcsak a párt viseli meg, hanem életük egész rendszerére kiterjed, azaz a hozzájuk kapcsolódó valamennyi családtag – gyerekek, nagyszülők, rokonok és barátok életét is megváltoztatja.

„Az évek folyamán több száz pár fordult hozzám párkapcsolati problémákkal, és tudom, hogy nem minden kapcsolatot lehet helyrehozni. Ha azonban válás a vége, nem mindegy, milyen módon válunk egymástól” – mondja az est szakértő vendége, Séllei Györgyi. – „A válási folyamatot ’kívülről-belülről’ ismerem, magam is váltam. A saját válásom döbbentett rá arra, hogy mennyire embert próbáló – gyakran embertelen – folyamat is a válás – pedig nem szükségszerű, hogy így legyen. Az előadás anyagát 12 év mediátori és párkapcsolati tanácsadói munkám tapasztalatai alapján állítottam össze, és ezekről szól: Van-e jó válás? Hogyan lehet jól válni? Megoldja-e a válás a párkapcsolati problémákat? Kinek az érdekeit kell szem előtt tartani? Milyen a jó megállapodás?”
Az előadás során szó lesz a váláskor gyakran előforduló „halálos csapdákról”, amelyek befeszítik, nehezítik a helyzetet, és jó vagy szokatlan megoldásokról is, amelyek lehetővé teszik, hogy felnőtt és gyermek egyaránt átvészelje a krízist. A válási folyamatot még mindig „tanuljuk”, de lassanként alakulóban van a ha nem is jó, de emberibb válás lehetősége.

Séllei Györgyi független szexológus tanácsadó és mediátor abban segít a hozzá fordulóknak, hogy békés utakat találjanak egymáshoz, és olyan kapcsolat alakuljon ki közöttük, amely mindkét fél számára jól élhető. Szexuális nevelői munkája során keresi, fejleszti azokat a módszereket, eszközöket, amelyekkel a szexuális intelligencia tanítható és fejleszthető, bármely korosztályban. Előadásokat és tanfolyamokat is tart, dolgozik fiatalokkal, szülőkkel, kismamákkal, apákkal, tanárokkal és védőnőkkel – mindenkivel, akit a párkapcsolat és a szexualitás témája érint, akár azért, mert megoldandó gondja van, akár azért, mert fejlődni, változtatni szeretne eddigi életén.

A beszélgetés után a Made in Italy című angol-olasz vígjátékot nézheti meg az estre jegyet váltó közönség James D'Arcy rendezésében, Liam Neeson, Micheál Richardson és Lindsay Duncan főszereplésével. A történetben Robert, a londoni bohém művész fiával, Jackkel visszatér Olaszországba, hogy felújítsa és eladja azt a nyaralót, amelyet egykori felesége hagyott rájuk. Arra azonban egyikük sem számít, hogy a házat milyen borzasztó állapotban találják... Ahogy apa és fia hozzálátnak a munkához, rá kell ébredniük, hogy nem csak a nyaralóra, de kettejük kapcsolatára is ráfér egy alapos renoválás.

A szeptember 16-i Csajos estre már lehet jegyet váltani a mozi jegypénztárában és online is.

 

Rendező: -
Főszereplők:
Időtartam: 2 óra 40 perc
Korhatár: 16 - Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.
Bemutató: 2020.09.16.

Esemény weboldala

Időpont(ok):

2020.09.16.szerda18:00

Térkép

Cím: Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.

Programajánló


Már 06. 20:00

Egy élet

Ápr 09. 17:30

Tökéletes napok

Már 21. 20:00

Előbb táncolj!

Már 16. 19:30

Téli szünet

Ápr 25. 19:50

Back to Black

Ápr 05. 20:00

Őszi sanzon