Programkereső

Musica Sacra

A Koronázó Bazilika romjai fölé épített monumentális szabadtéri színpadon a világ koncerttermeinek ünnepelt sztárjainak tolmácsolásában élvezhetjük a zeneirodalom legszebb műveit.

Gioachino Rossini:
Petite messe solennelle

 

Közreműködnek:

Sarah Tisba – szoprán
Chiara Tirotta – mezzoszoprán
Luciano Ganci – tenor
Filippo Polinelli – bariton

Alba Regia Vegyeskar (karnagy: Kneifel Imre), Ars Musica Vegyeskar (karnagy: Szabó Adrienn),
Primavera Kórus (karnagy: Horányi Ottília), Vox Mirabilis Kamarakórus (karnagy: Zemlényi Katica),
Budapesti Lantos Kórus (karnagy: Gerenday Ágnes), Magyar Rádió Énekkara (karnagy: Pad Zoltán),
Várpalotai Bányász Kórus (karnagy: Borbás Károly), Vikár Béla Vegyeskar, Kaposvár (karnagy: Ludmány Géza)

 

Alba Regia Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Janos Acs

 

Székesfehérvár kulturális életének egyik legnagyobb szabású eseménye, a Musica Sacra-hangverseny mára a 2015-ben újjászervezett Alba Regia Szimfonikus Zenekar gondosan ápolt hagyományainak részévé vált. Évről évre elsőrangú művészek közreműködésével csendülnek fel az egyházzene remekművei a koronázó Bazilika romjai fölé emelt hatalmas szabadtéri színpadon, különleges zenei, egyben spirituális élményt kínálva a hallgatóságnak. Az idei esztendőben kiváló olasz énekesek vendégfellépésével Giachino Rossini csodálatos egyházzenei alkotása, a Petite messe solennelle (Kis ünnepi mise) hangzik el az egyesített kórusok és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában, az olasz operazene világhírű szakértője, Janos Acs vezényletével.

Az 1864-ben befejezett kompozíció műfajának különleges képviselője, mely címét eredeti, tizenkét énekesből, két zongorából és harmóniumból álló előadó-apparátusáról kapta. A nagy kórusra és zenekarra átdolgozott változat 1866/67-ben készült, bemutatója 1869-ben volt. A mise zenéjét egyfajta stile misto (kevert stílus) jellemzi: a kifejezetten operai hangvételű, a bel canto varázslatos dallamvilágát megszólaltató áriák mellett a reneszánsz és barokk zenéjét idéző tételek is helyet kaptak benne. A mű kéziratában a Rossinire olyannyira jellemző szarkasztikus humorú, ugyanakkor megrendítően személyes megjegyzéseket olvashatunk. A partitúra utolsó oldalán ez áll: „Istenem! Itt van ez a szegény kis mise. Vajon megszentelt zenét vagy elátkozott zenét írtam? Tudod jól, hogy vígoperák komponálására születtem! Egy kevés tudás, egy kis szív, ez minden. Légy áldott, és adj nekem helyet a Paradicsomban. – G. Rossini. – Passy 1863.”

Esemény weboldala

Facebook oldal

Jegyvásárlás

Online jegyvásárlás

Cím: Vörösmarty Színház Szervezési és Jegyiroda (Székesfehérvár, Fő utca 8.), Vörösmarty Színház jegyértékesítő pavilon (Székesfehérvár, Városház tér), Fehérvári Ajándékbolt és Jegyiroda (Székesfehérvár, Oskola u. 2–4.)

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Koronázó tér 1.