Programkereső

5. vonósnégyes/Concerto

mozgásszínházi előadás

Bartók Béla két táncszínpadi művet írt: egy pantomimot (A csodálatos mandarin) és egy táncjátékot (A fából faragott királyfi). A koreográfusok fantáziáját azonban egy sor további Bartók-mű is megmozgatta, például a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára vagy a Táncszvit. Horváth Csaba – rendezőként, koreográfusként és táncosként – ezúttal az 5. vonósnégyes és a Concerto mozgásszínházi lehetőségeit tárja fel.

„Bartók Béla hat vonósnégyesét (a legelső 1908/09-ben, a legutolsó 1939-ben keletkezett) már alig néhány évvel a zeneszerző halála után úgy tartotta számon a szellem világa, mint a 20. századi zene aranytartalékának megkérdőjelezhetetlen részét. A hat darab egyetlen egésznek is tekinthető, s ha a mű formátumának és komplexitásának az előadásban való adekvát megjelenítéséről van szó, alighanem a Bartók-stílus magasrendű klasszicizálódását képviselő 5. vonósnégyes viszi el a pálmát” – vallják a produkció készítői.

5. vonósnégyes – szereplők: Fehér László, Horkay Barnabás, Krisztik Csaba, Nagy Norbert, Widder Kristóf. Közreműködik: Bujtor Quartet Bujtor Balázs, Kovács Erika – hegedű, Móré László – brácsa, Maróth Bálint – cselló

Concerto – szereplők: Blaskó Borbála/Barna Lilla e.h., Csiby Gergely/Krisztik Csaba, Egyed Bea, Fehér László, Hegymegi Máté, Horkay Barnabás, Mészáros Blanka​/Molnár G. Nóra e.h.​, Nagy Norbert, Pallag Márton, Sipos Vera, Widder Kristóf, Zsigmond Emőke.

Az előadások hossza 38 perc (5. vonósnégyes) és 40 perc (Concerto), köztük egy szünettel.

Díjak:

5. vonósnégyes − Lábán Rudolf-díj (legjobb koreográfia: Horváth Csaba)

Concerto − Lábán Rudolf-díj jelölés (legjobb koreográfia: Horváth Csaba)

5. vonósnégyes − XIX. Országos Kortárs Összművészeti Találkozó fődíja, Veszprém

5. vonósnégyes/Concerto − THEALTER Fesztivál kritikusdíja

Bemutató: 2016. augusztus 5. − Ördögkatlan Fesztivál (Concerto), 2016. október 21. − Várkert Bazár (5. vonósnégyes/Concerto)

Támogatók: NKA, EMMI, EMET, MMA

Az előadás a Forte Társulat, az Ördögkatlan Fesztivál, a CAFe Budapest és a Nemzeti Táncszínház együttműködésében jött létre.

Esemény weboldala

Jegyvásárlás

Online jegyvásárlás

Cím: 8000 Székesfehérvár, Fő utca 8.

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Fő utca 8.