Programkereső

A XVIII. század végének táncai

Ingyenes
A három részből álló „Székesfehérvári Barokk év” sorozat első előadásának témája a XVIII. század végének zenéje és táncai. A „legelőkelőbb tánc”, a menüett alapjait és a Le petit Jean című kontratáncot a közönség is kipróbálhatja.

Székesfehérvár északi kapuja közelében állt a Fekete Sas Fogadó, a város egyik legjelentősebb épülete. 1786-ban az akkori fogadós a tanács engedélyével egy kb. 21 x 7 méteres szálát, "Báll Házot" építtetett. A reprezentatív terem volt a város első ilyen célra emelt épülete. Egy 1799-ban feljegyzett adat szerint vasárnap és hétfőn köztáncot, szerdai napokon pedig nemestáncot tartottak.


A "nemestáncról" a mintául szolgáló francia és német nyelvterületről származó források alapján tájékozódhatunk. A "köztánccal" szemben a "nemes" táncstílus alakulásáról és a korszakban lejegyzett tánctípusokról a szombathelyi tánctörténeti kutató, Faragó Éva tart előadást. A „legelőkelőbb tánc”, a menüett XVIII. sz. végi változatának alapjait és a Le petit Jean című kontratáncot a közönség is kipróbálhatja.

A kor szokásainak megfelelően élő zene szól, a talp alá valót a barokk zene specialistája, Illés Szabolcs húzza.

A belépés ingyenes, adományt szívesen elfogadunk.


Fekete Sas Akadémia

Fekete Sas Mentorház

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Oskola u. 10.