Programkereső

Jártam a jelenben, éltem a jövőben - Vándorkiállítás

Ingyenes
Arany János nevét mindenki ismeri, de vajon ismerjük-e őt magát?

Arany életútja, gondolkodása a mai kor emberének is iránymutató. Keczán Mariann, irodalomtörténész, muzeológus szerint az egyik fontos üzenet ez: „A boldogságot érdemes keresni és érdemes érte tenni. Arany sok mindenben kipróbálta magát, de a saját útjára magának kellett rálépnie. Nem lett szobrász, festő vagy muzsikus sem, azonban az érdeklődési körében ott maradtak ezek a tevékenységek is. Azt viszont magának kellett megtalálnia, hogy miben is van az ő igazi tálentuma. … Egyszerű gyermekből is lehet nagy alkotó, ha van elég bátorsága hozzá, hiszen a boldogsághoz bátorság is kell.”
Nagy költőnkben életkörülményeinek nehézsége miatt kifejlődött a gúzsba kötve táncoló ember belső szabadsága, a dolgok és a világ ironikus, illetve humoros eltávolításának képessége. Ez a lehetőség a fellélegzésre a XXI. század kihívásaival küzdő embere számára is elérhető.
Érdemes nyitottan, friss szemmel végignéznünk a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János tiszteletére összeállított vándorkiállítását.

A „Jártam a jelenben, éltem a jövőben” címmel összeállított tárlat nagy költőnk életének főbb állomásait mutatja be idézetek, kéziratok, fotók sokaságán keresztül. A kiállítás tíz nagy témát dolgoz fel: Arany János származása, családja, költői indulása, a nagykőrösi évek, a forradalmi időszak, Petőfi barátsága, az Akadémia titkára, a folyóiratok szerkesztője, műfordításai, időskori költészete.
A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak a könyvtárosok.
További információ a 22/312-684/12-es telefonszámon vagy az olvasoterem@vmk.hu e-mailcímen kapható.

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Oskola utca