Programkereső

Fedezzük fel újra Arany Jánost!

Ingyenes
Különleges vándorkiállítás a Vörösmarty Mihály Könyvtárban

Arany János nevét mindenki ismeri, de vajon ismerjük-e őt magát?

Arany életútja, gondolkodása a mai kor emberének is iránymutató. Keczán Mariann, irodalomtörténész, muzeológus szerint az egyik fontos üzenet ez: „A boldogságot érdemes keresni és érdemes érte tenni. Arany sok mindenben kipróbálta magát, de a saját útjára magának kellett rálépnie. Nem lett szobrász, festő vagy muzsikus sem, azonban az érdeklődési körében ott maradtak ezek a tevékenységek is. Azt viszont magának kellett megtalálnia, hogy miben is van az ő igazi tálentuma. … Egyszerű gyermekből is lehet nagy alkotó, ha van elég bátorsága hozzá, hiszen a boldogsághoz bátorság is kell.”

Nagy költőnkben életkörülményeinek nehézsége miatt kifejlődött a gúzsba kötve táncoló ember belső szabadsága, a dolgok és a világ ironikus, illetve humoros eltávolításának képessége. Ez a lehetőség a fellélegzésre a XXI. század kihívásaival küzdő embere számára is elérhető.

Érdemes nyitottan, friss szemmel végignéznünk a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János tiszteletére összeállított vándorkiállítását, mely 2018. május 22-től május 31-ig a Vörösmarty Mihály Könyvtár Központi Könyvtárának Olvasótermében (Székesfehérvár, Oskola utca 7., földszint) a könyvtár nyitvatartási idejében lesz megtekinthető.

A „Jártam a jelenben, éltem a jövőben” címmel összeállított tárlat nagy költőnk életének főbb állomásait mutatja be idézetek, kéziratok, fotók sokaságán keresztül. A kiállítás tíz nagy témát dolgoz fel: Arany János származása, családja, költői indulása, a nagykőrösi évek, a forradalmi időszak, Petőfi barátsága, az Akadémia titkára, a folyóiratok szerkesztője, műfordításai, időskori költészete.

A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak a könyvtárosok.

További információ a vmk.hu oldalon, illetve a 22/312-684/12-es telefonszámon vagy az olvasoterem@vmk.hu e-mailcímen kapható.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Oskola u. 7.