Programkereső

Fejér Megyei Termelői Mustra

Ingyenes
09.28.
péntek
Mottó: „A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen.” (Hippokratész)

A „helyit eszem, helyitől veszem, mert helyin az eszem” székely szólás jegyében az a szándék, hogy a termelők és feldolgozók minél nagyobb hozzáértéssel minél magasabb minőségű, a nemzetközi piacokon is helytálló termékeket állítsanak elő és minél kevesebb szereplő közbeiktatásával lássák el élelmiszerrel helyben a környezetüket, mindezt úgy, hogy közben egymással is együttműködnek.

Fenti gondolatok szellemében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének támogatásával a Jancsárkert Termelői Piac Közhasznú Egyesület szervezésében és rendezésében Székesfehérváron a Megyeháza Dísztermében a IV. Fejér Megyei Termelői Konferenciát 2018.09.28-án, a Termelői Mustra és Vásárt 2018.09.29-én a Jancsárkertben, a termelői piacon rendezzük meg.

Programok: 


9:00-10:00: Sajtóreggeli
A „helyit eszem, helyitől veszem, mert helyin az eszem” székely szólás jegyében a helyben termelt és helyben feldolgozott termékekből sajtóreggelivel egybekötött sajtóbeszélgetés Székesfehérváron a Megyeháza Címertermében
Téma: „A hazai minden előtt.” Kistermelői élelmiszerek útja a fogyasztókhoz. 
Résztvevők: A konferencia előadói és az országos és megyei média képviselői
Helyszín: Fejér Megyei Kormányhivatal Címerterem, Székesfehérvár, Szent István tér 9.
Szakmai konferencia címe: 
„A hazai minden előtt! Kerüljön magyar termék az asztalra!” Kistermelői élelmiszerek útja a fogyasztókhoz.”
Helyszín: Fejér Megyei Kormányhivatal Díszterem, Székesfehérvár, Szent István tér 9.
Időpont: 2018. szeptember 28. (péntek) 9:00 -15:00
A sajtóreggelit követően (kb. 10.20 – 10.30 között) Dr. Simon László kormánymegbízott úr megnyitja a szakmai konferenciát.
10.30-11.00: Varga Imre István, a NAK Fejér megyei Szervezetének elnöke köszönti a meghívott előadókat és a vendégeket.
A „Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem” program zárásaként a rászoruló gyermekek képviselőinek jelképes lisztadomány átadása.
Lisztadományok átadása
11.00-11.30: „A közös agrárpolitika szinten tartásával lehet biztosítani az agrárium fejlődését.”
Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke
11.30-11.45: „A hazai minden előtt” - A Vidékfejlesztési Program kisgazdaságok számára kínált fejlesztési lehetőségei.
Dr. Mezei Dávid helyettes-államtitkár
Agrárminisztérium, Vidékfejlesztésért felelős Államtitkárság
11.45-12.00: ”A hazai minden előt" - Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások aktuális kérdései Fejér megyében
Bögyös Zsolt, a Fejér megyei Kormányhivatal 
Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály vezetője
12.00-12.20: Élelmiszerbiztonság és minőség. A kistermelői élelmiszertermelés, -előállítás és -értékesítés gyakorlati feltételei és tapasztalatai a helyi termelői piacokon.
Dr. Sziebert Gergely főosztályvezető, 
Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály vezetője
12.20-12.50: Kereskedelem, turizmus és piacfejlesztés (Fogyasztói tudatosság erősítése, védjegy ernyő, piac, web, doboz, közétkeztetés, vendéglátás, turisztikai, öko- és gasztroprogramok, nyitott tanyák) 
Kerekasztal beszélgetés
Szünet: bemutatók, kiállítások a Díszterem előterében
12.50-13.10: A mezőgazdaság szerepe és finanszírozása
Simon Attila főosztályvezető, Agrárium Főosztály, MKB Bank Zrt
13.10-13.40: „Az vagy amit megeszel.” Az élelmiszerfogyasztás hatása az egészségre, a betegségek kialakulására. Egészséges életmódot támogató élelmiszerek és előállításuk. 
Dr. Guseo András főorvos, táplálkozáskutató
13.40-14.00: „Úgy egyél, hogy a környezet is jóllakjon.” A helyi alapanyagok fogyasztása, csomagolás, műanyagok, élelmiszer pazarlás
Varga Judit, Felelős Gasztrohős Alapítvány
„Mutasd meg, hol és hogyan készíted!” Milyen az interaktív termelői piac?
A konferencia zárása - Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösségi Egyesület elnökének összefoglalója
14.10-15.00: Állófogadás, büféebéd
Meghívott vendégek:
�Dr. Simon László, a Fejér megyei Kormányhivatal elnöke
Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke
Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár MJV polgármestere
Vargha Tamás, országgyűlési képviselő, 
Törő Gábor, országgyűlési képviselő
Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő
Varga Gábor, országgyűlési képviselő
Deák Gábor, a NAK Fejér Megyei Szervezete általános alelnöke
Dr. Bódizs Tamás, a NAK mezőgazdaságért felelős Fejér megyei alelnöke,
Kiss Norbert Ivó, a NAK vidékfejlesztésért felelős Fejér megyei alelnöke
L. Simon László, a NAK élelmiszeriparért felelős Fejér megyei alelnöke
a Fejér megyei Járási Hivatalok vezetői
a lisztadományozás kedvezményezettjei és a települések polgármesterei
 

Facebook oldal

09.29.
szombat
Mottó: „A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen.” (Hippokratész)

Programok:

7.00 órakor a IV. FEJÉR MEGYEI HELYI TERMÉK VÁSÁR KAPUNYITÁSA

08.00: Frutti és Veggi a Jancsárkertben

A térség gasztronómiai turisztikai szolgáltatóinak lehetőségei a helyi élelmiszertermelés és termékek bemutatása területén

F. Szegő Krisztina a Székesfehérvári Tourinform Nonprofit Kft. ügyvezetője. (A bevezetőt követően kerekasztal beszélgetés)

09.00-10.00: Minőségi alapanyagok a magyar éttermek étlapjain. Hogyan kerüljön minőségi magyar termék a vendéglők, bisztrók étlapjára?

Ruprecht László (SVÉT) (A bevezetőt követően kerekasztal beszélgetés)

10.00: Vásármegnyitó és oklevelek átadása 

Varga Imre István, a NAK Fejér Megyei Szervezetének elnöke
L. Simon László, a NAK élelmiszeriparért felelős Fejér megyei alelnöke országgyűlési képviselő, 
Vargha Tamás, országgyűlési képviselő

Kulturális programok, amatőr és iskolai táncegyüttesek, énekesek a színpadon, ebédre székelykáposzta, mézes totó, szirti sas bemutató, tökfaragó és káposztafigura faragó verseny egész délelőtt. 

8 órától Frutti és Veggi népszerűsítik a zöldség- és gyümölcsfogyasztást.

10.30-kor Mészáros János Elek magánénekes műsora

Őstermelők és kistermelők bemutatói a „Mutasd meg, hol és hogyan készíted!” gondolat jegyében.

13.45-16.00: Turizmus – vendéglátás – helyi, háztáji termékek lehetőségei – Gasztro Randi Helyi termelők és étterem-, szállodatulajdonosok találkozója

14.00 – VÁSÁRZÁRÁS, utána Tanyalátogatások (Pátka és Orondpuszta)

A rendezvény fő támogatói: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezete, Agrárminisztérium, MNVH, EuroFamily magyar üzletlánc, Felelős Gasztrohős Alapítvány, médiatámogató Fehérvár Médiacentrum.

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Balatoni út 10.

Észrevétel beküldése