Programkereső

Mire képes a paverpol?

Ingyenes
Fémes hatású könyvszobrok, egyedi technikával

Különleges papírszobrokból nyílik kiállítás október 1-jén, 17 órakor a Tolnai utcai Tagkönyvtárban. Horváth Hella origamis mutatja be paverpollal készült munkáit. Az alkotó hosszú évek óta foglalkozik origamival, a hajtogatás japán eredetű művészetével. Emellett a tárgyalkotás terén folyton új meg új módszereket próbál ki, elmélyült egyebek mellett már book art műfajában is – egy pályázatra például izgalmas bagolyformájú könyvszobrot is készített.  Nem véletlenül: hiszen nagyon szereti a madarakat. De Horváth Hella számára a  legnagyobb szerelem az origami, annak is  egy speciális ága: úgynevezett tesszalációkat készít. Azt meséli, ez egy matematikai alapú hajtogatás, ami teljes egészében a logikára épül. Kötött szabályokat kell követni ugyan, de bőven van lehetőség a kreativitásra. Mindegyik alkotás egyetlen egy lapból készül. Ő általában hatszög alappal kezdi a munkát, majd a vonalak egymásra emelésével mintegy befonja a papírt. Nehézsége, hogy ha elkészít egy-egy formát, azt utána sokszor meg kell ismételni ugyanazon a lapon - ez maga a tesszalálás. Hatszög esetében a hatfelé szétfutó szálak adják ki a következő minták helyét. Vallja izgalmas játék ez, amibe teljesen belefeledkezik az ember, hiszen az agyat is igénybe veszi a forma meghajtogatása, de persze, a kézügyességre is nagy szükség van.

Néhány év óta azonban Horváth Hella megismerkedett a paverpol technikával, amit egyedülálló módon ötvözni kezdett az origamival. A   paverpol a megunt, ­kidobásra ítélt természetes anyagokat használja fel, ezekből készül valami egészen új – mesélte az alkotó. A paverpol voltaképpen speciális, levegőre száradó keményítő és ragasztó, melyet az anyagra  felhordanak. A száradás után pedig időtállóvá is válik az alkotás. Ezzel a kreatív technikával elsősorban textilszobrok születnek, de Horváth Hella rájött, hogy az origami készítését is meg lehet vele újítani, hiszen a papírhajtogatással létrejött műveket  különlegesebbé, szoborszerűvé teszi a paverpol alkalmazása.

 -- Amikor korábban könyvszobrokat készítettem, felmerült, hogy ezeknek borítót is kellene készíteni: ekkor találtam rá a paverpol technikára – mesélte Horváth Hella. Az eljárás során magát a könyvborítót vonom be paverpol ragasztóanyaggal, erre kerül a papírbevonat, majd az egészet felületet kezelem és akrillal lefestem. A könyvborítók fontos, meghatározó díszítőelemei lettek a tesszallációim is. Ezek után úgy gondoltam, választanom kell, mi kap a könyvszobron nagyobb hangsúlyt, a könyvlapokból kivágott forma (ami a book artra jellemző), vagy a különleges borító, ami önmagában is lehet egy művészeti alkotás, egy könyvszobor alapja.

Horváth Hellát az utóbbi kezdte el érdekelni. Így születtek meg legújabb alkotásai, amelynek során egyedülálló módon a paverpol mesterfogásait papíralapra  viszi fel:  az origami-tesszallációk  pedig  különlegessé teszik a könyvszobrokat, amelyek az akrilbevonattól fémes hatásúvá válnak. Legújabban farost alapra teszi rá a megdolgozott könyvet, és a farost is papírbevonatot kap, olykor finom csipke díszíti. Az origamista különleges, egyszerre rugalmas és erős, úgynevezett elefántbőr papírból dolgozik – amelyről kiderült,  nagyszerűen reagál a paverpol ragasztóra.

Az izgalmas kompozíciókból egy egész sorozatot láthatunk a tárlaton, amit a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában láthatunk október 20-ig. A kiállítás megnyitóján, október 1-jén 17 órakor Horváth Hella  részletesen mesél a közönségnek arról, miként készültek a legfrissebb  munkái.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Tolnai u. 30.