Programkereső

SZÍNEK ég és föld között

Goethe színelmélete és színkeverés a gyakorlatban workshop

- a színek keletkezése és rendszere

- a színek szimbolikája

- a színek hatásai

- a színkeverés alapjai

 

Ezen a délutánon a színek titkait fürkésszük, Johann Wolfgang von Goethe és egyik követője, Johannes Itten munkáiból kiindulva.

Goethe színtanának (és egyéb kutatásainak is) sajátja, hogy élő egységben, „holisztikus” módon látja a természet jelenségeit és azok összefüggéseit, a természet és az ember kapcsolatát. Ez a látásmód olyan törvényszerűségeket tár fel, amelyek alkalmazhatók a tudományos, művészeti területeken, de a hétköznapi életben is, ahol a színek lelki vagy akár biológiai hatásaival van dolgunk. Valamint ad egy kulcsot a színek szimbolikus értelmezéséhez is.

Mindehhez gondolatébresztő alapokat szeretnénk adni ebben a pár órában, bárkinek, aki érdeklődik iránta, előképzettségtől függetlenül.

Foglalkozunk a fény, a szem és a színek különös kapcsolatával, a színek rendszerével, szimbolikájával és hatásaival, a színharmónia alapvető törvényszerűségeivel. Gyakorlatban is kipróbáljuk a színkeverést és ezen keresztül ismerkedünk a színekhez való személyes viszonyunkkal.

„Az olyasfajta felhasználást tehát, mely teljesen egybecseng a természettel, szimbolikusnak nevezhetjük, mivel a színt hatásának megfelelően alkalmazzuk, s a valódi viszonyt és egyúttal a jelentést is kifejezi.” (Goethe)

"A szó és hangalakja, a forma és a hozzá tartozó szín a sejtve fürkészett túlvilágnak az edényei. És amiként a kimondott szónak színes ragyogást kölcsönöz a hangzás, úgy ad a szín egy formának lélekkel teli zengést. A szín ősi lényege álomszerű csengés, muzsikává varázsolódott fény." (Itten)

Időtartam: 2018. október 27., szombat, 15:00–20:00
Részvételi díj: 3.500 Ft, diákoknak 2.500 Ft.

A részvételhez nem kérünk előzetes regisztrációt, de ha biztos szeretnél lenni benne, hogy lesz helyed, a szfvar@ujakropolisz.hu címen várjuk jelentkezésed!

Esemény weboldala

Facebook oldal

Jegyvásárlás

Cím: Kairosz Kultúrműhely

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Megyeház u. 22/A.