Programkereső

Gipszkristályok Magyarországon

Ingyenes



Kristályok fecskefarokkal
Áttetsző, szürke és sárga szépségek

gg, szz

Szebbnél szebb gipszkristályok láthatók december 21-ig a Tolnai utcai Tagkönyvtár vitrinjeiben. Mondik Csaba siófoki gyűjtő időről időre bemutatja a birtokában lévő érdekességeket, ezúttal az egyik kedvenc ásványából állított ki nyolcvan darabot.
A gipsszel a legtöbben fehér por formájában, illetve gipszkartonként, vagyis építőipari alapanyagként találkozunk, a természetben viszont ásványként található. Ezért is érdemes rácsodálkozni erre a tárlatra, amely megmutatja, hogy a gipszkristály igen gyakran előfordul a természetben. Méghozzá nagyobb tömbökben, akár hegyeket is alkotva. Tengeri üledékről, kálciumszulfát összetételű anyagról van szó, amely a tengervíz bepárlódásakor kiváló sórétegekben fordul elő, de mindenütt képződhet, ahol nagy a párolgás. Nagyon változatos megjelenésűek a gipszkristályok, és igen jellemző rájuk a fecskefarok formájú képződmény. Leggyakrabban szürke, áttetsző vagy sárga színekben lelhetők fel.
A gyűjtőtől, Mondik Csabától azt is megtudtuk, hogy kedvenc ásványa borzasztó törékeny. Igazi kihívás a gyűjtő számára megtalálni és megóvni egy-egy szép példányt. Meddőhányók felületén, eső után akár a laikusok is megpillanthatják, a napsütésben egyszer csak azt láthatják, hogy ott csillog az ásvány. Fejér megyében például Gánton, a bauxitbányánál. A gipszkristály többnyire kőbányákban fordul elő, legtöbbször az agyagba ágyazódva, így aztán a gyűjtő nagyon óvatosan, leginkább kis kalapács segítségével tudja kibontani az agyagból, hogy a kristály el ne törjön… 
Harminc esztendeje, mindenféle ásványt gyűjt Mondik Csaba, akinek jelenleg háromezer darabos kollekciója van a Magyarországon található ásványokból.  Különösen büszke arra a nekoit kristályra, amelyet a még működő polgárdi mészkőbányában talált, az 1990-es években. Ez a kristálylelet méretét tekintve Európában, sőt a világon is kiemelkedő jelentőségű. Mondik Csaba persze, nem csupán ezért mondhatja szerencsésnek magát. Hanem azért is, mert ma már csak a gyűjteményével foglalkozik, azt csinálhatja tehát, ami a hobbija. Amikor lehet, gyűjtőútra indul, keresi a lehetőségeket, amelyek annak ellenére is megvannak azért, hogy Magyarországon nagyon sok bánya bezárt. Márpedig az ásványgyűjtés elsősorban a működő bányákhoz kötődik.
Mondik Csaba évente mutatja be a Tolnai utcai Tagkönyvtárban csodálatos ásványait: a most látható kiállítás már a harmadik része a tematikus kiállítás sorozatnak, amelyet gyűjteményéből állított össze.  

 

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Tolnai u. 30.