Programkereső

FILO-CAFÉ

Ingyenes
Felelősen önmagunkért, sorsunkért és a világért

A megújult Filo-Café idei évadja témájának a békés harcos útját választottuk. Maga a fogalom is magyarázatra szorul, hiszen első hallásra ellentmondásról van szó; hogyan lehet valaki egyszerre békés és harcos? Támaszkodva a legősibb filozófiai tanításokra mondhatjuk, azért nincs szó ellentmondásról, mert egy olyan harcról van szó, amelynek célja a belső béke elérése egy magasabb, emberi szinten.

Ma több olyan filozófiai, pszichológiai irányzat is létezik, amelyek célja a stressz mentesség, a harmónia, a béke állapotának elérése. Ezek többnyire a stressz mentes életet, a konfliktuskerülést javasolják. De ez egyben azt is jelenti, hogy az ember parlagon hagyja azon a képességeit, amelyek csak küzdelem, kockázatvállalás útján fejleszthetők ki. A konfliktuskerülés egyben azt is jelenti, hogy nem merünk szembesülni önmagunkkal, hogy egy álomvilágban élünk, amelyben tudatosan kerüljük a kudarc, a szembesülés, a kritika lehetőségét. Ez az életmód talán kívánatos lehet egy olyan embernek, aki már kibontakoztatta saját belső képességeit, aki már megvívta a harcát az életben, de semmiképpen sem annak, aki még az önismeret, az önmegvalósítás útjának elején áll.

Amennyiben kíváncsiak vagyunk, hogy mennyit vagyunk képesek futni, el kell mennünk képességeink határáig, és meg kell próbálnunk megtenni még egy métert. De ennek megtapasztalása még csak az első lépés, hiszen tudjuk, hogy egy kis edzéssel jóval tovább tudunk majd menni. Hol lehetnek a valódi korlátaink? Meddig tudunk elmenni kitartó gyakorlással? Ezt csak egy hosszan tartó, kudarcokon, csüggedéseken és sikereken, győzelmeken túlmutató út lesz képes megmutatni. Ez a békés harcos útja, aki nem a világgal áll harcban, hanem saját korlátaival, legyenek azok fizikaiak vagy lelki jellegűek, adódjanak a sors adta lehetőségekből vagy bármi másból, de legyőzhetőek vagy elviselhetőek. A győzelem mögött pedig egy új ember, új lehetőségek, egy kiteljesedett és boldogabb élet vár.

A Filo-Café előadások és beszélgetések során olyan témákat dolgozunk fel, amelyek ezen az úton segítenek. Szó lesz a győzelem művészetéről, a változástól való félelemről, a korlátok és nehézségek szerepéről, a sors törvényéről, segítő és gátló tényezőkről. Lehetőség lesz találkozni és beszélgetni olyan emberekkel, akik maguk is a békés harcos útját járják.

A következő beszélgetés témája: Felelősen önmagunkért, sorsunkért és a világért

Vezeti: Grúsz Róbert

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Megyeház u. 22/a.