Programkereső

Más-kép 2.

Ingyenes
Szabó Anna számítógépes grafikai kiállításának ünnepélyes megnyitója. A tárlatot Réti Ildikó festőművész ajánlja a látogatók figyelmébe; közreműködik Cserta Gábor. A megnyitó ideje alatt megtekinthetőek Fajtik Gábor díjnyertes dél-amerikai csízei és különböző alakkanáriai.

Szabó Anna ugyanolyan fiatal nő, mint kortársai, tele életkedvvel, tenni akarással, vágyakkal, tervekkel! De talán mégsem ugyanolyan, mert az életútja nehezítetten kezdődött: a születésénél elszenvedett sérülés miatt mozgáskorlátozott lett, a mindennapokban több akadállyal és nehézséggel kellett szembenéznie. Az évek teltek és Anna szépen lábra állt, megtanult beszélni és mindent, ami az önálló élethez szükséges.

A Marczibányi téri Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában megszerezte a számítógép kezelői szakmát, amit hasznosítani is tudott, mert lehetősége nyílt digitalizátori munkakörben elhelyezkedni. Mikor véglegesen hazakerült az intézményből, rájött, hogy kezdenie kell magával valamit. Tele volt energiával, ötlettel és elképzeléssel, míg egy szép napon megtalálta magának a technika, a számítógép nyújtotta lehetőségeket.

Olyan kollázskészítő programot keresett, ahol lehetőség van a formák halványítására, élesítésére. Sok kutatás, keresgélés után végre rátalált a KIZOA-ra. Önállóan sajátította el az összes apró technikát, amivel finomíthatta a képek profi szintre emelését. Végre képernyőre vethette azt a sok színes érzést ami a fejében megszületett.

Mitől művészet számítógépen készíteni képet? Ne felejtsük el, hogy Anna mozgáskorlátozott, nincs finommotorikus mozgása: ahogy másnak az egér mozgatása természetes, úgy Annának több percbe telik egy-egy képrészlet helyre illesztése, így egy kép elkészítése több órát is igénybe vesz. Anna bebizonyította, hogy egy álom akár valósággá válhat, ha van kitartás, szorgalom. Mindig kell egy cél, amiért érdemes küzdeni. Anna megtalálta élete célját, ablakot nyitott a világra, hogy megmutassa képein keresztül érzéseit, gondolatait.

Esemény weboldala

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Köfém ltp. 1.