Programkereső

Irodalmi szerelmek

Ingyenes
Moderátor Czinki Ferenc

A Vörösmarty Mihály Könyvtárban Szabó Magda Olvasókör működik, és igen népszerűek az író pályafutását, műveit bemutató programok.  A könyvtár vendége volt ebben a sorozatban egyebek között Háy János író, aki különös kapcsolatba került Szabó Magdával. Amikor az írónő megkapta a Corvin-láncot, Háy Jánost választotta ki a vele járó ösztöndíjra – anélkül, hogy addig személyesen ismerte volna, csupán a könyvét olvasta, tehetségesnek, az ösztöndíjra méltónak ítélte. A sorozat vendége volt Piros Ildikó is, aki Abigél titkai címmel idézte fel Szabó Magda alakját, műveit. Az est akkora sikert aratott, hogy -- hatalmas érdeklődés mellett -- meg is kellett ismételni.

A sorozat március 20-án 17 órakor folytatódik. Az irodalmi szerelmek című esten szó lesz Szabó Magda és Szobotka Tibor különleges kapcsolatáról, házasságáról és az est vendége lesz  a neves író-házaspár,  Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Katalin.

Ami Szabó Magda és Szobotka Tibor egymásra találását illeti: Szabó Magdától tudjuk, hogy ez az ő részéről szerelem volt első látásra, amikor az Írószövetség balatonlellei fogadásán találkoztak, 1947-ben.  A rámenős Szobotka azonnal randevúra hívta a csinos Szabó Magdát, aki kérette magát, mert sejtette, hogy Szobotka több vasat tart a tűzben.  Igaza volt: Szobotka nagy nőcsábász hírében állt. A kicsapongó szoknyapecérnek addig esze ágában sem volt megházasodni –ám csakhamar eltűnt az életéből a többi nő, mert Szabó Magda hatása alá került.  Olyannyira, hogy 1948-ban megkérte az írónő kezét. Mindketten megtalálták a boldogságot a másik mellett. Amikor Szobotka elveszítette az állását, Szabó Magda pedig nem publikálhatott – egymás támaszaivá váltak. A kettejük erős szimbiózisa segített átvészelni a nehéz időket… Szobotka biztatására írt Szabó Magda a hallgatás éveiben is. Amikor élete végén Szobotka  életrajzi regénybe kezdett, de a betegség majd a halál közbeszólt – Szabó Magda fejezte be az írást, ami Megmaradt Szobotkának címmel jelent meg.

Az esten – amelynek moderátora Czinki Ferenc lesz -- egy mai író házaspárral is megismerkedhetnek az olvasók, megtudhatjuk, hogyan él két alkotó ember, miként fér meg két dudás egy csárdában. Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely 2011 óta házasok. Péterfy-Novák Éva hosszú ideig egy sort sem írt, aztán  2014-ben  Egyasszony című blogjával, majd az annak alapján készült könyvvel  berobbant a köztudatba és az irodalmi életbe. (Az írásra egyébként férje bíztatta.)   Hét évig ápolta, gondozta súlyos fogyatékossággal született kislányát Péterfy Novák Éva, akinek a nyolcvanas években nem csak egy újabb gyermek elvesztésével, hanem  egy erőszakos, kegyetlen férjjel is meg kellett küzdenie. Erről és a családon belüli erőszakról szól a blog és a könyv.    Amibe más belerokkant volna, abból ő talpra tudott állni.  Az Egyasszonyból egyébként sikeres monodráma készült, a Jurányi Inkubátorházban mutatták be 2015-ben, Paczolay Béla rendezésében, a szerepet játszó Tenki Réka pedig a  legjobb alakítás különdíját kapta. Péterfy-Novák Évának azóta több műve is megjelent, köztük a férjével, Péterfy Gergellyel közösen írt  A panda ölelése című kötet, amelyben kínai élményeikről számolnak be. (A Könyves Magazinból egyébként megtudhattuk, hogy a házaspár különösebb gond nélkül megosztja egymással otthonuk dolgozószobáját.  Ennek oka leginkább az, hogy Péterfy-Novák Éva kora hajnalban már dolgozik, és mire férje felkel, általában be is fejezi az írást.)

Péterfy Gergely József Attila-díjas író, forgatókönyvíró, szerkesztő, egyetemi oktató. Első novelláskötete 1994-ben született, azóta sorra jelennek meg jelentős kritikai és közönségsikert elért művei. Bányató című kisregényét német nyelvre is lefordították, és nagyon kedvező kritikákat kapott. Számos elismerés birtokosa, Kitömött barbár című regényét például Aegon művészeti díjjal jutalmazták. Kalandorok című forgatókönyvéből Paczolay Béla rendezett filmet, az alkotás a legjobb elsőfilm díját nyerte el. Testvérei Péterfy Bori énekesnő és Péterfy Sarolt irodalomtörténész. Anyai nagyapja Jékely Zoltán, nagyanyja Jancsó Adrienne, dédapja Áprily Lajos.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Oskola u. 7.