Programkereső

Jóga alapok: fókuszban a VÁLL

A foglalkozáson a sok-sok felkészítő, rávezető gyakorlat mellett átvesszük a jóga ászanák helyes végrehajtásait így növelve minden irányba a mozgásteret a vállban, erősítve a váll és a lapockák izmait.

A váll a legnagyobb mozgásterjedelemmel rendelkező ízület, emiatt a legsérülékenyebb is, mivel a nagy mozgástartomány a stabilitás rovására megy, ha nem jól tartjuk a testünket. Az modern, ülő, egyoldalú életmód pedig nagyban hozzájárul a vállak és a vállöv, lapockák rossz tartásához (előreesnek a vállak, a lapocka nem mozog megfelelően, fej előredől, stb.).

Ha a vállat szeretnénk megmozgatni, akkor a klasszikus jóga ászanák nem fognak segíteni, mivel először a meglévő helytelen mozgásmintát kell kijavítani háromféle módon:
1. a rövidült izmok nyújtása (mellizmok, trapézizom felső része, lapockaemelő izom, nyaki mélyizmok),
2. a gyengült izmok erősítése ( trapézizom alsó része, rombuszizmok, széles hátizom, mély hátizmok felsőháti szakasza)
3. kialakítani a megfelelő izommunkát, hogy a váll "ízületi kompelxuma" megfelelő stabilitást érjen el, ehhez be kell gyakorolni a helyes izommunkákat.

A foglalkozáson a sok-sok felkészítő, rávezető gyakorlat mellett átvesszük a jóga ászanák helyes végrehajtásait így növelve minden irányba a mozgásteret a vállban, erősítve a váll és a lapockák izmait.

A helytelen izomegyensúly komoly fájdalmakat okozhat hosszú távon a már említett tartáshibából adódóan, vagy a tartáshibák egy-egy meglévő váll problémát fokozhatnak is:
- karzsibbadás (TOS)
- állandó fájdalom a váll és nyak környékén,
- szédülés, fejfájás, fülzúgás, látászavar,
- nehézlégzés,
- befagyott váll szindróma,
- váll ütközési (impingement) szindróma,
- rotátorköpeny sérülés,
- meszesedéssel járó íngyulladás,
- artrózis (ízületi porckopás),
- felső keresztezett szindróma (upper crossed syndrome),
A felsorolás nem teljes, a vállöv helytelen tartása nyaki problémákat is okozhat.

Tehát ha "csak" egyszerűen fáj a nyakad, hátad felső része vagy a vállad és az orvos, röntgen, ct, mr nem mutatott semmi elváltozást...lehet hogy a helyes izomegyensúly a vállban és az újratanult helyes mozgásminták segítenek a fájdalom megszüntetésében...

A preventív hatások mellett ez a foglalkozás felkészíti az izmokat és ízületeket a haladóbb ászanákra. így a jól felépített, rendszeres gyakorlással a haladó ászanák is elérhetőek mindenki számára.

A foglalkozáson jóga eszközöket használunk: hengerpárna, tégla, blokk, heveder, jógakerék.

Oktató:
Nagy Gábor
Jógarádzsa díjas, minősített jógaoktató
Mozgásterapeuta - természetgyógyász

Ár: 3000,-

Ha jönnél, kérlek jelentkezz be!
Jelentkezés:
Nagy Gábor 06/20/9175-865, nagygaborimre@gmail.com

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Zámoly u. 59.