Programkereső

Híresek és képek - Modern irányzatok a magyar fotográfiában

André Kertész, Moholy-Nagy László, Robert Capa, Brassaï, Martin Munkacsi és további közel húsz különleges magyar fotográfus 150 izgalmas alkotása érkezik Székesfehérvárra.

HÍRESEK és KÉPEK
Modern irányzatok a magyar fotográfiában

Megnyitó: 2019. május 23., csütörtök 17 óra

Helyszín: Csók István Képtár, Szent István Király Múzeum
Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.

A vendégeket köszönti: Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatóhelyettese

Köszöntőt mond: dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere

Bevezetőt mond: Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója

A kiállítást megnyitja: Ladik Katalin költő

André Kertész, Moholy-Nagy László, Robert Capa, Brassaï, Martin Munkacsi és további közel húsz különleges magyar fotográfus 150 izgalmas alkotása érkezik Székesfehérvárra. Az egyetemes fotóművészet öt világhírűvé vált alkotójának fotográfiáit a közönség jól ismeri Párizsban, Berlinben, New Yorkban…
Idén nyáron a Csók István Képtárba látogatók is egy átfogó válogatást kapnak az első világháborút közvetlenül megelőző évektől a második világháború végéig terjedő korszak „képes” pillanataiból. A kiállításon szereplő munkák ízelítőt adnak az 1910–40-es évek társadalmi és művészeti közegéből, a divat világából, a háborúk pusztításaiból, és bepillantást engednek a korszak hétköznapjaiba.
A tárlat az egyetemes fotográfiában megkerülhetetlen „ötök” stílusteremtő fotói mellett a világban kevésbé ismert, Magyarországon alkotó kortársak – többek között Balogh Rudolf, Escher Károly, Haár Ferenc, Kálmán Kata, Kerny István, Kinszki Imre, Pécsi József – munkáit is bemutatja. Képeik kreatív, kísérletező szellemről, az uralkodó és az adott korszakban elvárt, megszokott fotográfiai képstílusokkal szembeni másképp gondolkodásról is tanúskodnak, és mind fontos részei a magyar fotótörténetnek.
A tárlat rávilágít a két világháború közötti időszakban a magyar modern és avantgárd alkotók és a később világhírűvé vált alkotók művészeti látásmódja közötti párhuzamra, így emelve be a magyar fotótörténet ismert alkotásait az egyetemes fotográfia magyar vonatkozású fő művei közé.

A kiállítás megtekinthető: 2019. szeptember 8-ig
vasárnaptól péntekig 10–18 óráig, szombaton 9–18 óráig.

Facebook oldal

Székesfehérvár.hu cikk

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.