Programkereső

FILO-CAFÉ: A párbeszéd művészete

Ingyenes
Az igazi szabadság és a megszabadulás.

Minden embernek természetes vágya az, hogy szabad legyen. Szabadon mozoghasson, élhessen, szabadon elmondhassa a véleményét, gyakorolhassa vallását. Ne mondja meg neki senki, hogy hogyan öltözzön, viselkedjen, hogy milyen szakmát, munkát válasszon, kivel élje le az életét. A végtelenségig sorolhatnánk, hogy mit is értünk szabadság alatt.

De elkerülhetetlenül kötöttségek között élünk, ezek egy részét mások kényszerítik ránk, más részét saját magunk. Egy nap mindenkinek huszonnégy óra, a pénz meg többnyire kevés. Ám még nagyobb korlátot szabnak szokásaink, vágyaink, melyek egy részét mesterségesen ültették belénk a reklámokkal, a filmekkel. Korlátot szab lehetőségeinknek tudásunk hiányossága is. A legtöbben végül többnyire egy kényszerpályán élik le életüket, amelyben alig-alig hoznak önálló döntéseket, mert amikor látszólag döntenek, akkor is valamilyen divatot követnek, és nem azt, ami igazán jó nekik.

Lehet, hogy nem is valók az embernek a korlátlan lehetőségek? Lehet, hogy aki megtanul együtt élni a természetes korlátokkal, és megtanulja legyőzni a felesleges korlátokat, az sokkal felelősebben és mégis boldogabban él? Lehet, hogy az igazi szabadság valami más, sokkal inkább belülről fakad és az ember lényegét érinti? Ha igen, akkor a valódi megszabaduláshoz vezető út is belülről, a mély önismeretből fakad. De hogyan, mi az, ami valójában rabbá tesz, és mi az, ami megszabadít? Ezekről a kérdésekről fogunk legközelebb beszélgetni.

Vezeti: Grúsz Róbert

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Megyeház u. 22/A.