Programkereső

Blahalouisiana Szimfonik feat. ARSO // Székesfehérvári Királyi Napok

Ingyenes
Augusztus 18-án a könnyű- és a komolyzene találkozik a színpadon: a székesfehérvári kötődésű Blahalouisiana együttes az Alba Regia Szimfonikus Zenekar zenészeivel közösen lép a közönség elé.

A Blahalouisiana, a nagy hazai fesztiválok jelentős fellépője 2012 nyarán alakult a nagykiadós Jacked legénységéből, egy gyönyörű hangú énekesnővel, Schoblocher Barbarával kiegészülve. A zenekar első single-je, a „The Wanderer” három héten keresztül őrizte helyét az MR2 top 30-as listájának dobogóján, de a csapat életében az áttörést „Ahol összeér” című számuk – és az ahhoz készült merész klip – hozta meg 2015 tavaszán.

A csapat az elmúlt években meghódította az összes kis- és nagy hazai klubot és fesztivált, a jubileumi 10. Fishing on Orfű fesztiválon harmadik alkalommal állt a nagyszínpadon, de a Sziget, a Campus, a VOLT, az EFOTT, a Fezen és a Strand fesztiválok fellépőinek sorában is kiemelt helye van. A zenekar nem csak határon innen, külföldön is szerencsét próbált: koncertezett már Erdélyben, Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban, de a Tallin Music Weeken és Hágában is bemutatkozott. A Blahalouisiana az első nagylemeze után új, tíz számot felvonultató koronggal jelentkezett „Alagutak, fények, nagymamád jegenyéi” címmel, amelyen helyet kapott a Petőfi Rádió TOP 40-es slágerlistáját hetekig uraló „Túl távol, elég közel” és a legújabb klipes dal, a „Ha élni felejtek” is. A telt házas A38-as lemezbemutató után a következő mérföldkő a 2018. január 16-i, szintén telt házas Müpa-s koncert volt, ahol a zenekar slágerei szimfonikus hangszerelésben szólaltak meg.

Schoblocher Barbara énekesnő „ezer közül is felismerhető” hangja és a sajátos Blahalouisiana-hangzás ezúttal is klasszikus hangszerekkel egészül ki, Balázs Ádám zeneszerző hangszerelésében. A zenekar a fehérvári szimfonikusok közreműködésével a 70-es évek hangulatát varázsolja a Székesfehérvári Királyi Napok könnyűzenei színpadára: egyszerre lesz ez időutazás, holdra szállás és sétarepülés a zene szárnyán. A többek közt a Pillangó-hatás 3, a Testről és lélekről és a Mindenki című filmek zenéjét szerző Balázs Ádám – aki személyesen is jó barátságot ápol a zenekar néhány tagjával, és régóta figyelemmel követi pályafutásukat – a 70-es évek James Bond-filmjeinek világát idéző hangszerelést álmodott meg vonósnégyessel, fúvósokkal. Ebben az izgalmas verzióban szólalnak majd meg a 2013-as első EP (Tales of Blahalouisiana) és az első nagylemez (Blahalouisiana) közkedvelt dalai is.

   

A székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar története immár több mint egy évszázados múltra tekinthet vissza: jogelődje az 1901-ben alakult Székesfehérvári Zenekedvelők Egyesülete vidéki viszonylatban páratlan méretű és színvonalú zenekara volt, mely – többek között Fricsay Richárd, a kiváló katonakarmester, majd Hermann László hegedűművész, az Zeneiskola alapító igazgatója vezényletével – sikerrel alapozta meg a szimfonikus hangversenyek gyakorlatát a Királyok Városában. Az együttest 1950-ben Székesfehérvári Szimfonikus Zenekar néven alakították újjá: sokáig a Vörösmarty Színházzal együttműködésben működtek, egészen 2015. január 1-i önállóvá válásukig.

A négy éve újjászervezett együttes legfontosabb feladata a zászlóshajó-szerep betöltése Székesfehérvár zenei életében: a hagyományos húsvéti, karácsonyi, Halottak napi koncertek mellett állandó résztvevői a Filharmónia bérleti hangversenyeinek. Együttműködnek a város egyéb zenei együtteseivel, figyelemmel kísérik és lehetőség szerint pódiumra is léptetik az innen elszármazó fiatal művészeket – de súlyt helyeznek arra is, hogy a székesfehérváriak minél több országos és nemzetközi hírű muzsikust megismerjenek.

Az elmúlt évek sikeres munkájára támaszkodva – a városvezetés és a székesfehérvári közönség támogatását maga mögött tudva – a Dubóczky Gergely vezető karmester irányításával működő zenekar 2018 októberében megpályázta a kiemelt minősítésű előadói szervezet címet, ezzel is nyomatékosítva, hogy meghatározó szerepet kíván betölteni a közép-dunántúli régió kulturális életében.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Zichy liget