Programkereső

King Skate - a deszkázás szabadsága

Ingyenes
A Kinedok Magyarország és a Museum Cafe bemutatja: King Skate - a deszkázás szabadsága színes/fekete-fehér, cseh dokumentumfilm ,cseh nyelven, magyar felirattal ,82 perc, rendezte: Simon Safranek

Nem létezik még a YouTube, hogy megtanuld a hard-flipet? Nem mehetsz le a kedvenc deszkás boltodba egy új Bones csapágyért? Az első lapod nem Element, hanem ’do-it-yourself’ furnér-deszka? A rámpa kiszuperált ajtókból épül? Nincs még skate-park, csak egy leeresztett tűzoltó tó a lakótelep közepén. A rendőr már akkor is bevisz, ha a fűre fekszel? Üdv, a szocialista gördeszkázás hőskorában!

Csehszlovákia, a 70-es évek vége. Az 1968-as prágai tavasz eltiprását a kommunista visszarendeződés követi, amit akkor csak „normalizálásnak” hívtak. Tombol a hiánygazdaság. A hangulat fagyos, még akkor is, amikor az emberek banánért állnak sorba. Néhány srácnak azonban örökre megváltozik az élete, amikor egyikük egy gördeszkát kap az USA--ban élő édesapjától, Milos Formantól. Ezzel kezdetét veszi a non-stop party Prága utcáin. Megkezdődik a deszkázás a szabadságba Simon Safranek 25 órányi archív filmanyag felhasználásával készült dokuja középpontjában a cseh gördeszkázás hőskorát meghatározó figurák állnak. Velük megyünk vissza Prága Strahov negyedébe, ahol az első rámpa állt, a vidéki táborok és a Karlovy Vary versenyek helyszíneire vagy épp a pilseni deszkások első kunsztjaihoz. Első kézből tudjuk meg, milyen volt a deszkázás, az utcai bölcsesség, a bandázás, a csajozás vagy a buli egy diktatúra árnyékában. A filmet a rendező által gondosan válogatott 20 számos, közösségi finanszírozással támogatott soundtrack teszi különlegessé, amely bőséggel merít a korabeli underground zenék világából – nyugatról és keletről is.

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Megyeház utca 17

Programajánló


Már 16. 19:30

Téli szünet

Ápr 05. 20:00

Őszi sanzon

Feb 21. 15:00

Semmelweis

Ápr 09. 17:30

Tökéletes napok

Már 28. 17:30

Most vagy soha!

Ápr 25. 19:50

Back to Black