Programkereső

"Kinek a szégyene"

Ingyenes
Vendégek: Szilágyi Marcsi, Angyal Eleonóra, Tisztl Henrik


Kinek a szégyene?  
Megrendítő vallomások – szakemberek tanácsaival 

  gg

Különleges, igaz történetek alapján készült könyvet mutatnak be a közönségnek szeptember 23-án, 18 órakor a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában. A témáról - a gyakran családon belüli fizikai és lelki bántalmazásról, a kiszolgáltatottak elleni  erőszakról - manapság sokszor esik szó. De mi van az esetek hátterében? Hogyan lehet az efféle kapcsolatokból kilépni? Miként tudjuk megvédeni magunkat? Hogyan lehet a traumát feldolgozni? Fontos, hogy beszéljünk a bántalmazó esetekről, még akkor is, ha nyomasztónak érezzük. Beszélni kell róla, mert az áldozatok gyakran szégyellik, hogy bántalmazó kapcsolatban élnek. Emiatt nem mernek segítséget kérni. A bántalmazó pedig sokszor felmenti saját magát és másban találja meg az okokat.
A felmérések szerint ma Magyarországon a legkiszolgáltatottabbak, a gyerekek jelentős része nem is tudja, egyáltalán hova fordulhatna segítségért, ha a családon belül probléma adódik, ha őt bántják, vagy éppen a szülei bántják egymást, a szeme láttára. A témáról jelent meg a Kinek a szégyene? című kötet, amit a Széna téri Tagkönyvtár vendégei mutatnak be. Az esten ott lesz a kötet kiadására vállalkozó Élő irodalom – Élő könyvműhely vezetője, Szilágyi Marcsi, valamint a téma szakértője, Angyal Eleonóra terapeuta, valamint a Székesfehérvári Család- és Gyermekvédelmi Központ vezetője, Tisztl Henrik.
 A Kinek a szégyene?  című kötetben bántalmazó kapcsolatokról olvashatunk megrendítő vallomásokat: 38 szerző vall a sorsáról. Mindegyikük átélt vagy épp átél valamilyen bántalmazást, bántalmazó kapcsolat¬ban éltek vagy élnek. Leírják a történetüket, megtudhatjuk, sikerült-e kilépniük ebből a rettenetes helyzetből. Arról is olvashatunk, hogyan tudták feldolgozni az őket ért traumát. Egy-egy közreadott vallomás után két szakember, egy gyakorló terapeuta – Angyal Eleonóra -- és egy karate mester, az önvédelem szakértője – Kindl György – értékeli mindazt, amit a bántalmazások elszenvedői meséltek. Egyfelől elemzik a megtörtént esteket, másfelől pedig több aspektusból világítanak rá az adott szituáció megoldási lehetőségeire. Így az olvasó -- aki esetleg éppen hasonló dolgokat él át -- erőt meríthessen ahhoz, hogy megvédje magát, és ki tudjon lépni a számára elviselhetetlen helyzetből.
Vannak olyan történetek, amelyek sok tekintetben tipikusak. Erika sztorija is ezek közé tartozik: ő nem hagyta, hogy önérzetes és iszákos férje fizikailag is bántalmazza. Mindent megtett, hogy a saját lábára álljon. A története arra is rávilágít, hogy – ha nem vigyázunk -- gyakran önkéntelenül is a családi mintát követjük: Erika férje is visszasüllyedt oda, ahonnan jött, az apja példáját követve, az alkoholizmusba. De olvashatunk a könyvben olyan életmesét is, amelyben az asszonynak iszonyatos dolgokat kellett eltűrnie, ám sajnálatból mégis kitartott iszákos férje mellett, és ma is inkább szótlanul tűr.
Egy gyerekkorban elszenvedett szexuális molesztálás is kihat egy ember későbbi párkapcsolataira, a testéhez való viszonyára: a kötetben arra is találunk példát, hogy az áldozat csak évek múlva, pszichológus segítségével tudott megszabadulni az őt ért traumától. Akad olyan történet, amely arra figyelmeztet, hogy egy kegyetlen gyerekközösség is képes arra, hogy rettenetes helyzetbe hozza egy társukat – az elszenvedett bántások, gúnyolódások beteggé is tehetnek egy kiszolgáltatott gyereket. Az erről szóló történet arra figyelmezet, hogy a pedagógusoknak nagy a felelősségük abban, hogy időben észrevegyék, ha baj van. Mert vannak esetek, amelyeket nem szabad elbagatellizálni, diákcsínynek nézni – nem szabad hagyni, hogy egy gyerek az egész osztályközösség célpontjává váljon. És így tovább, folytathatnánk a sort. Az esten bizonyára még több történetről szó esik, és hasznos tanácsokat, gondolatokat is hallunk majd a bántalmazó, gyötrelmes kapcsolatokról, valamint arról, hogyan tudunk sürgősen kilépni a rettenetes viszonyokból, megmenekülni a traumatizáló családi kötelékektől. 
 

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Széna tér 16.