Programkereső

UNESCO Világörökségek képeslapokon

Ingyenes
Kiállítás Sárosi István gyűjteményéből.

Örökségünk, képeslapokon

Székesfehérváron látható először ez a válogatás.

Sárosi István budapesti gyűjtő évek óta visszatérő vendégnek számít a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában. Ezúttal olyan képeslapokból mutat be válogatást, amelyek kulturális vagy természeti szempontból egyedi értékeket mutatnak be: ezeket a helyszíneket megőrzendőnek és védettnek nyilvánította az UNESCO keretén belül működő Világörökségi Bizottság. A tárlat október 31-ig tekinthető meg.

Sárosi István, mérnök gyerekkora óta szenvedélyesen gyűjti a képeslapokat. Gyűjteményét – amely már közel 60 ezer darabból áll – főként nyugdíjazása után kezdte el rendszerezni. Az ország minden részében bemutatta már kollekcióit. Legendás gyűjteménye annyira sokszínű, hogy a nyugdíjas mérnök többféle témát is képes érdekesen feldolgozni a képeslapok segítségével: a Magyar Posta történetét, Afrika állatait és növényeit, a magyar alkotóművészek munkáit, a különféle korok étkezési, tálalási szokásait, a középkori művészetet egyaránt áttekintette már egy-egy válogatással. A Tolnai utcai Tagkönyvtárral is kitűnő a kapcsolata: évente többször is szerepel ott tematikus kiállításokkal. Ezt az összeállítást Sárosi István kifejezetten az Országos Könyvtári Napokra válogatta a gyűjteményéből, a Tolnai utcai Tagkönyvtár kérésére. Először Székesfehérváron mutatja be ezt a tárlatot, amely illeszkedik az idei könyvnapok témájához, hiszen a képeslapokon látható  helyszínek is arra figyelmeztetnek: az emberiség felelős a Földért, az épített és a természeti örökségért egyaránt. .

Sárosi István elmondta, kb. 1200 nyilvántartásba vett örökség van világszerte, ebből neki mintegy 350-ről van képeslapja. A mostani kiállításon mintegy 179, a világörökség részének nyilvánított érték szerepel, mintegy 120 országból. Igyekezett úgy válogatni, hogy egy-egy országból legfeljebb két vagy három különleges értéket mutasson be, igaz, ha természeti örökségünkról van szó, megesik, hogy több országon átnyúló kinccsel van dolgunk. Az olasz-svájci határon például van egy vasútvonal, amelynek az egész környezete a kulturális örökség része… Sárosi István arról is mesélt, hogy egy-két képeslapot frissen szerzett be --  nemrégiben ugyanis a Baltikumban járt, és így sikerült a rigai szecessziós negyedről is képet hoznia. De ugyanígy, a különleges, természeti csodának számító Kur-földnyelvről készült képeslapra is mostanában, Litvániában járva tett szert.

- Persze, a teljesen közismert világörökségi helyszíneket ezúttal nem válogattam be: olyanokat, mint a párizsi Notre-Dame vagy a bécsi Stephankirche, a londoni Tower… Ezeket már mindenki ismeri, láthatta filmen, albumokban. Úgy gondoltam, hogy az ezekről készült képeslapokkal nem tudok plusz ismeretet nyújtani. Inkább arra törekedtem, hogy különlegességekkel szolgáljak.

Egészen távoli tájakra is kalauzol Sárosi István kollekciója: Nepál, Mikronézia, Új-Zéland, Ausztrália – olyan területek is szerepelnek, amelyek érintetlenségük miatt lenyűgözőek. Ugyanakkor jócskán akadnak olyan világörökségi helyszínek, amelyek könnyebben elérhetőek, bátran felírhatjuk tehát a bakancslistánkra… Ezek közé tartoznak például az erdélyi szász erődtemplomos falvak, vagy Észak-Moldva szépséges, festett, ortodox templomai, de ide sorolhatóak a felvidéki fatemplomok is.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Tolnai u. 30.

Programajánló