Programkereső

Kreatív foltvarrók adventi kiállítása

Ingyenes


Olvasókör a galérián: bárki csatlakozhat!

Könyv, ami hatással van a sorsunkra

gg

Már az előtérben ünnepi hangulatba kerül a látogató a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában. Az adventi kiállításon a székesfehérvári Kreatív foltvarrók köréhez tartozó alkotók mutatják be munkáikat. Némelyik egyszerűbb darab akár még kedvcsináló is lehet ehhez a munkához, hiszen az ügyesebb kezűek otthon is kísérletezhetnek egy-egy foltvarrott karácsonyfadísz elkészítésével. De azért főleg olyan textilmunkák láthatóak ezen a tárlaton, amelyek megmutatják: alkotójuk igen gyakorlottan bánik a tűvel meg a cérnával. Felfedezhetünk a tárlaton foltvarrott terítőt, párnát -- ezek is karácsonyi színekben, motívumokban pompáznak. No és persze, megannyi kedves figurán is megakad a szemünk: van a tárlókban varrott, folton folt szív, harang, kockás textilből apró hintaló, vagy kerek hóember-arc. Ám a karácsonyfadíszek mellett ott sorakozik a karácsonyi ajtódíszként funkcionáló textilkoszorú, no meg a hatalmas, holdat formázó falikép foltvarrott fenyőfával, házikóval, báránnyal. Találunk jópofa figurákat, amiket szívesen elfogadnánk ajándékba mi is: csupaszakáll manót, hosszúkás hóembert piros sipkában, vagy éppen egy csapat rénszarvast -- textil-testük vidám, barnás árnyalatú, kockásanyagból készült. De foltvarrott használati tárgyakat is bemutatnak a vitrinekben: neszesszert, különböző méretű karácsonyi díszítésű szütyőket.

A munkák készítőinek névsora: Bócz Ferencné, Kenyeresné Ani, Kumánovics Györgyné, Forray Károlyné, Somogyfoki Ottilia no és Somogyi Irén, aki egyúttal vezetője is a Kreatív foltvarrók körének:

-- A kör  a Szent István Művelődési Házban alakult meg 2011-ben, amikor a ház vezetője arra kért fel engem, hogy ismertessem meg jobban a foltvarrást az érdeklődőkkel – mondja Somogyi Irén. – A létszám változó, hol többen vagyunk, hol kevesebben: havonta találkozunk. Most 10-12 rendszeresen járó tagunk van. Én is rengeteget tanultam azalatt, amíg őket tanítottam, mert ez olyan foglalatosság, hogy minél inkább elmélyed benne az ember, annál jobban érzi, mi mindent nem tud még… Engem nem csak a klasszikus – blokkokból épülő –, foltvarrás érdekel, hanem az újabb irányzatok is. Érdekes a különböző struktúrájú, szerkezetű  anyagokat társítani, de izgalmas a textil megfestésének tudománya is. A körben is mindig egy kicsit továbblépünk, hogy ne „csak” szabályos, blokkokból építkező, hagyományos darabok kerüljenek ki a kezünk alól. Igyekszünk játszani a színekkel, a különféle mintákkal: nagyon fontos ehhez egy kis színelméleti képzettség. Van, akinek hihetetlen színérzéke van – szinte azonnal ráérez, hogy mi az, ami összeillik, másoknak több segítségre van szükségük. A körben a tervezésnél mindig beszélgetünk erről is, de én igyekszem nem rátelepedni a csapat tagjaira, hagyom, hogy ki-ki önállóan döntsön a színek, a minták megválasztásában. Aztán a végeredmény láttán kiderül, mennyire harmonikus az összkép. A körben mindenesetre sokszor elhangzik a jelmondatunk: „Mi ezt pontosan így akartuk”!

A csoportban, a foglalkozásokon inkább apróbb tárgyakat készítenek: pénztárcát, neszesszert, tolltartót, kisebb terítőt – tudtuk meg Somogyi Iréntől. Ám ha valaki otthon egy nagyobb munkába kezd, mondjuk egy méretes, foltvarrott takarót akar készíteni, a foglalkozásokon ebben is tanáccsal segítik.

A Széna téri tagkönyvtárban ezúttal nem a csoport bemutatkozó tárlatát láthatjuk, hiszen nem mindenki szerepel a kiállításon. Most csupán a kör azon tagjai vonultatják fel munkáikat, akik az ünnephez, az adventhez, a karácsonyhoz illeszkedő tárgyakat, díszeket készítettek. Az adventi kiállítás december 21-ig tekinthető meg.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Széna tér 16.