Programkereső

Van Goghok

Mark Izraelben él, installációkat készít. Már elmúlt ötven, és sehogy se találja helyét sem a művészeti, sem a nagybetűs életben.

Feleslegesnek, számkivetettnek érzi magát ebben a világban. Némiképp megjátszott depressziójának egy fejében lévő varrótű a szimbóluma, amelyet édesanyja szúrt bele kiskorában, hogy megszabaduljon tőle, majd az eredménytelen próbálkozás után elhagyta a családot. Mark az öngyilkosság gondolatával foglalkozik, amikor apja, Viktor Ginzburg, a sikeres, nemzetközileg elismert karmester mostohaanyja halála miatt hazahívja Rigába. Mark művész kiskirálynak tartja apját, aki karrierje miatt mindenkit ellökött magától, a nőket csak arra használta, hogy körülugrálják. Jelenleg Irina gondozza. Apa és fia között feltámad a régi feszültség, különösen azután, hogy Parkinson kórja miatt Viktor szeretné, ha Mark vele maradna. Fia ellenkezik, de érzi, felelős, megnyugtató döntést kell hoznia, aminek során saját életét is végiggondolhatja, s talán rendbe teheti. Főleg miután kiderül, apja betegsége súlyosabb, mint gondolták. A nosztalgikus önvizsgálat közben Mark váratlan dolgokat tud meg gyerekkoráról, családjáról.

A film hatását orosz színészikonok fokozzák a maximumig, rengeteg külföldi elismerést, és nem egy szakmai díjat szerezve az alkotásnak: Alekszej Szerebrjakov (Zvjagincev: Leviatán), Jelena Korenyeva (Mihalkov-Koncsalovszkij: Szerelmesek románca), Natalja Nyegoda (Picsul: A kis Vera). Az apa szerepében pedig ismét láthatjuk a lengyel film idősen is tündöklő sztárját, Andrzej Wajda életművének egyik kultikus színészét, Daniel Olbrychskit.

Rendező: Sergey Livnev
Főszereplők: Aleksei Serebryakov, Daniel Olbrychski, Elena Koreneva
Időtartam: 1 óra 43 perc
Korhatár: 16 - Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.
Bemutató: 2018.11.23.

Esemény weboldala

Időpont(ok):

2019.12.16.hétfő20:00
2019.12.30.hétfő18:00

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.