Programkereső

PinotNoir Borest- VAKTESZT a Borbárban

A Pinot noir (ejtsd: pino noár, IPA:[pinoˈnwaʁ]) francia eredetű, világfajta borszőlő a Vitis vinifera faj egy változata.

Nevét a francia "fenyő" és "fekete" szavakból kapta, mivel sötét színű fürtjei a fenyőfa tobozára emlékeztető alakúak. Elterjedt az egész világon, a hűvösebb éghajlatú régiókban.
1-2 szakaszban érik. Megtermékenyítés normális. A fürt átlag tömege 70-90g. Rendszeresen terem, rövid metszéssel 2-4 t/ha, hosszú metszéssel 20t/ha. Legjobb minőségét meszes talajon adja. Peronoszpórának, szürkepenésznek gyengén ellenáll. Tél tűrése kiváló. Berlandieri x ripária alannyal jó az affinitása.
Mustjának cukortartalma 20-24%, késői szüretkor 30%. A belőle erjesztett bor alkoholtartalma 12-14%, az összes savtartalom 0,5%. A bor kellemes, harmonikus, rubin-piros színű, igen keresett fajta. Ha rosszul színeződik, 5-10% festékszőlőt adnak hozzá. Franciaországban fehér pezsgő készítésére is használják.

Vegyünk most sorra tíz fontos információt, amellyel illik tisztában lennie a szőlőfajta szerelmeseinek.
1. Az összes komoly burgundi vörösbor ebből a szőlőfajtából készül. A borvidéken e mellett házasíthatják egy másik, gamay nevű kékszőlővel, amelyből fajtatisztán a Beaujolais készül. E két utóbbi bortípus azonban ritkán ad magas minőséget.
2. A pinot szóról nem csak a pinot noir, hanem szőlőfajták egy egész családja is eszünkbe juthat, mint a pinot blanc, a pinot meunier, a chardonnay és a pinot gris. Utóbbit itthon szürkebarátnak, Olaszországban pedig pinot grigionak hívják.
3. Legtöbbször a másik, nemzetközileg ismert kékszőlővel, a cabernet sauvignon-nal állítják ellentétbe. Az egyik jelentős különbség közöttük, hogy míg a pinot noir sok szempontból kifejezetten érzékeny, ennek köszönhetően nagyon sok odafigyelést követel magának mind a szőlőben, mind a pincében, ugyanez nem igaz ilyen szinten a cabernet-re.
4. A legtöbb világfajtával ellentétben a pinot noir nem érzi magát otthon szinte minden szőlőművelésre alkalmas klímán. Legizgalmasabb tételei hűvösebb éghajlatú vidékekről származnak, de szép, gyümölcsös borokat adhat egy mérsékelten meleg területen is, a kifejezetten forró vidékeken azonban elveszíti minden eredetiségét.
5. Bár földrajzi elterjedtsége miatt rengeteg stílusban készítik, általában jellemző rá, hogy viszonylag alacsony a tannintartalma és világosabb árnyalatú a színe. Hamar érik, szép tételeinek elöregedése mégis sokáig várat magára.
6. A fajtában rejlő végtelen sokszínűségnek több oka is van. Egyrészt egy kifejezetten öreg szőlőfajtával van dolgunk, amely könnyen hoz létre új klónokat, nagyszámú variációt idézve elő. Ha ehhez még hozzáadhatjuk, hogy a szokásosnál erőteljesebb befolyással bír rá a termőhelye, jelentősen különböző bort kapunk esetében.
7. Viszonylag hamar jelennek meg a rügyek a pinot noir szőlőkön, így a sokszor északi klímán jelentős tavaszi fagyveszélynek van kitéve. Ezt elkerülendő az ilyen vidékeken tanácsos az alacsonyan fekvő, rossz vízelvezetésű, hűvös talajokat kerülni.
8. Bár az egyes klónok között sok különbség lehet, mégis általában elmondható a fajtáról, hogy alacsony termésmennyiséget produkál. 
Valószínűleg ez a tényező is közrejátszott abban, hogy a tömegborok helyett inkább a magasabb, prémium kategóriában foglalkoznak vele a pincészetek.
9. Korán és viszonylag hamar érik, többek között ennek is köszönheti, hogy hanyagolni kell a forróbb éghajlatú borvidékeken, hiszen ott az intenzív melegben még az előtt túlérne a szőlő, elveszítve jellegzetes, elegáns savtartalmát, mielőtt ideje lenne kifejleszteni a megfelelő
illat- és ízanyagokat.
10. Nálunk az Egri borvidéken készítik legklasszikusabb példáit, de kóstolhatjuk borait szinte az egész országban, Villányban például a legtöbb esetben egy kifejezetten gyümölcsös, gazdag bort ad. Hazánk határait túllépve, a nemzetközi borvilágban vele kapcsolatban számon tartott területek: Côte d’Or, Champagne, Loire, Elzász, Somontano, Svájc, Oregon, Kalifornia, Casablanca, Martinborough, Central Otago és a Melbourne környéki hűvösebb fekvések.

Borsor amit kóstolunk és tesztelünk :
Etyek Kúria Pinot Noir 2017
Pannonhalmi Pinot Noir 2018
Ikon Pinot Noir 2017
St. Andrea Pinot Noir 2019
Légli Ottó Pinot Noir 2018
Gál Tibor Pinot Noir 2018
Vesztergombi Pinot Noir  2017
Kislaki Pinot Noir 2017
Trapiche OAK Pinot Noir 2017- Argentína
Tiffans Várerdő Pinot Noir 2017
Ruppert Pinot Noir 2018
+ falatka

Részvételi díj 5500 Ft/ Fő

A korlátozott létszám és a Covid  előírásait szem előtt tartva  max. 24 fő-ig , jelenkezési sorrendben tudjuk a részvételt biztosítani és lemondást nem áll módunkban elfogadni.

Jelentkezni lehet Tibor 06-20-3677747  Csilla 06-22-311441 vagy e-mail utján.

Várunk minden Borbarátot!

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Megyeház u. 10