Programkereső

Barokk udvarok lantmuzsikái

Ingyenes
Kónya István lantművész előadása

Milyen zene szólt a barokk udvarokban?
Lantdiplomás művész előadása

 

 gg, szz


Az ország egyik legkiválóbb lantművésze, Kónya István tart előadást november 22-én, 17 órakor a Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében.
A Nagykanizsán, 1962-ben született Kónya István lantművész a szombathelyi Tanárképző Főiskolán kapott történelem-ének tanári diplomát 1985-ben, utána a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola debreceni tagozatán folytatott gitártanulmányokat Tokos Zoltánnál. S hogy miért váltott gitárról lantra? Az egyik, vele készült interjúban azt mesélte: sorsfordító hatással volt rá  egy lantkoncert, amelyen az a szilárd meggyőződés kerítette hatalmába, hogy neki feladata van ezzel a különleges hangszerrel. Így hát eldöntötte, hogy beiratkozik a Hágai Királyi Konzervatórium régizene szakára. Felvették, és látogatni kezdte annak a művésznek, Toyohiko Satonak a kurzusait, akinek a lantjátéka egy életre megbabonázta őt azon a bizonyos előadáson.
A hágai intézmény barokk tanszakán 1989 és 1994 között tanult Toyohiko Satoh-nál reneszánsz- és barokklanton, valamint arciliuton és chitarronén. Kónya István az első magyar lantművész, aki lantdiplomával rendelkezik. Kamarazenei diplomáját 1996-ban ugyanott, a hágai konzervatóriumban szerezte. Közben mesterkurzusokon vett részt Nigel North-nál és Stephen Stubbs-nál.
Szólistaként, kísérőként és különböző zenekarok tagjaként Európa és Amerika számos országában koncertezik.
A lant egykor a magyar zenekultúra hangszere volt, ma mégsem lehet intézményesített keretek közt lanton tanulni. Ezért a saját metodikája alapján Kónya István 1993 óta  magánórákat és nyári kurzusokat is tart, és büszke arra, hogy volt növendékei közül többen is külföldi akadémiákon folytatták a zenei tanulmányaikat, sőt,  akadnak, akik hivatásszerűen lantoznak. A művész 1996-1998 között a Szombathelyi Régi Zene Nyári Akadémia, 2006-2008 között a Győri Nemzetközi Lant- és Gitárfesztivál, 2005-tól 2009-ig a Savaria Régi Zene Műhely lanttanára és művészeti vezetője volt. 2010 óta a Csíkszeredai Régi Zene Nyári Egyetem lant- és gitártanára. Számos rádió, televízió műsor és hanglemezfelvétel közreműködője. Szóló CD lemezei: Három évszázad lantmuzsikája, S.L. Weiss: Lantszvitek, valamint a Rutafának három ága (utóbbi Bognár Szilviával közösen). Budavári lantestek című koncertsorozatában több mint félszáz hangversenyt adott a Budapesti Történeti Múzeum Gótikus Termében. 2014-ben jelent meg 3 lantkönyve (Európai lanttörténet, Reneszánszlant metodika, Reneszánszlant antológia), melyekért elnyerte a Magyar Régizenei Társaság elismerő oklevelét is.
Kónya István a lanton – ezen a különleges és finom hangszeren -- a barokk udvarok muzsikáit idézi fel az olvasóteremben. 

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Oskola u. 7.