Programkereső

Szintén zenész - koncerttel a Kerek-Világért

  • 2018.05.07.

      Olyan szép és szimbolikus a fehérvári Mártírok útján működő fejlesztőház neve köré szerveződő jelentéstartalom… A cél, a gyerekek, a munkatársak, a kicsi, de otthonos épület, a hangulat, az egymáshoz szólás minősége, a helyiségeket átitató szeretet mind azt mutatja, itt valami igazán harmonikus és példaértékű történik. A fejlesztőmunka és az ide járó gyerekek támogatásáért május 9-én jótékonysági koncertet szerveznek, a belépőjegyek megvásárlásával nemes célt támogathatunk tehát. Nem mellesleg: együtt hallhatjuk zenélni St. Martint és fiát.

    Vannak házak, amelyeket rég kinőttek lakói, de ahol mégis azt érezzük belépve, a szűkösség ellenére nagyon pozitív energiák töltenek fel. A különböző fejlesztő foglalkozásokra szakosodott Kerek- Világ Házban pontosan ezt érezzük: barátságos, szeretetteli, pozitív légkörbe érkezik a látogató, legyen bár felnőtt, vagy gyermek. A fejlesztőt sok évvel ezelőtt a teljesen más szakterületekről érkezett, de egyik saját gyermeke miatt a fejlesztőpedagógiába is beletanult Fekete-Cseri Zsuzsanna álmodta meg. Több évig hol itt, hol ott működtek a városban, de már hamar kitűnt, hogy az itt folyó munka eredményessége egyre többeket vonz, így szükség van egy állandó helyre. A vasútkörnyéken találták meg ezt végül, s bár végre önálló épületben dolgozhatnak, de az igények növekedésével egyre inkább ezt is kinövik. Most már pár híján száz gyermek jár ide a szülei kíséretében hetente több alkalommal, s itt kapja meg a szükséges terápiás foglalkozásokat.

   Az intézmény vezetőjét – akit mindenki csak „CseriZsuzsiként” ismer a szakmában régóta ismerem, s kezdettől bámulom elismeréssel azt a hallatlan vitalitást, amit a gyerekekért, a családokért folytat. Szerencsés, mert ehhez egy egyre bővülő körű munkatársi gárdát tudott maga köré gyűjteni. Néha amolyan „magad uram, ha szolgád nincs”  szisztémával: jött egy gyerkőc, terápiára szorult, kiderült, hogy az édesanyja szívesen megtanulná az egyik fejlesztés csínját-bínját, a ház támogatta a tanulmányait, levizsgázott, évek óta ő viszi az egyik terápiát. De mások is érkeztek szülői érintettséggel, s vált belőlük sok tanulással mostanra szakember, a Kerek-Világ tevékeny pedagógusa. Az itteniek az élethosszi tanulásban és fejlődésben hisznek, a beszélgetésünk utáni napon – mikor az átlagmagyar hosszú hétvégézni ment – a kerekvilágosok egynapos szakmai konferenciára készültek menni, egyfajta csapatépítő jelleggel. Mert a közösség nagyon fontos.

   Zsuzsi kivisz az udvarra, s a terveikről is mesél: ahhoz, hogy gyakran bekövetkezhessenek az ő szakmájukban csodaszámba menő események – hogy például egy tanulási zavarral küzdő, vagy enyhe értelmi fogyatékos gyermeket a következő szakértői vizsgálaton felülminősítsenek, s hagyományos iskolába járhasson - , nekik is bővülniük, fejlődniük kell. Falakat persze nem tud tágítani, azaz mégis: a mostani garázsból is fejlesztőszoba lesz, az udvar felőli részt szeretnék átalakítani, kell a hely a gyerekeknek. Egyre több hely kell. De ez mind pénz, milliók – s az alapítványi működésen nyugvó önfenntartás mellett nagy segítséget jelenteken a jótékonysági események. Márfy Gabriella festőművész hívására a fogyatékosok támogatásával két évtizede foglalkozó és e céllal Fehérváron is többször járt St. Martin például rögtön vállalta, hogy jótékonysági koncertet ad, segíteni a sok feladatot éppen az állami intézményrendszertől átvállaló fejlesztőház alapítványának. Május 9-én 18 órakor a Szent István Művelődési Házban csendülnek fel az ismert és újabb St. Martin számok, a zenész fia, Szentmártoni Norman énekes közreműködésével. Ezen a szerda estén minden adott egy jó történethez: pozitív szellemiség, művészet, jótékonyság. A rendezvény mottója mindezek után nem is lehet más - „Érezd jól magad és segíts ezzel 100 gyermeknek!”