Programkereső

Az utolsó csavarig fehérvári – a 972-es sörfőzdében jártunk

  • 2018.08.31.

Nem könnyű betörni egy helyi piacra, ahol a fogyasztó már megszokott terméket vásárol, vagy odaszokik egy-egy gyártóhoz. A sör meg aztán különösen kényes jószág: vagy nagyon megszeretünk egy fajtát és aztán többé nem kapni, vagy évekig keressük a szájízünknek megfelelőt. Szerencsére a fehérváriaknak egyre inkább van miből válogatni. A 972 Beerbrew  friss vállalkozás, de immár túl van az első nyarán.

Az öreghegyieknek jó dolguk volt a 90-es években: csak lesétáltak a város felé a Budai úton és betérhettek a ház saját főzésű söréért a Shermen Sörfőzdébe. Aztán az egység megszűnt és a sarki udvaros helyiséget lassan kezdte belepni a por – míg, ahogy a mesében, egy fiatal pár arra nem járt. A páros a család segítségével kipofozta az egykori sörfőzdét, de alaposan: az utolsó csavarig fel kellett újítani és kicserélni mindent.

- Rengeteg munka volt a felújításban, gyakorlatilag a támfalakig bontottuk vissza a helyiséget – mesélt az indulásról a sörpultot kezelő Pásztori-Horváth Renáta. A filigrán vállalkozónő formatervező mérnökként diplomázott, kreativitásának jó hasznát vette például a sörösüvegek egyedi címkéinek kialakításánál is. Férje, Pásztori Ferenc a turizmus-vendéglátásból került a gépesített főzőterembe. A házaspár régóta tervezte, hogy közös vállalkozásba kezd, viszonylag hamar meglett az is, hogy akkor nyitnak egy sörfőzdét. Kapóra jött a Budai úti főzde kihasználatlansága is. A technikai tudás is meglett időközben, mert bár van főzőmesterük, de Renáta is elvégezte a képzést a Szent István Egyetemen. Helyi vonatkozású, könnyen megjegyezhető nevet is találtak a terméknek: Géza nagyfejedelem ebben az esztendőben alapította meg a két fejedelmi székhelyet, Székesfehérvárt és Esztergomot. A brand szlogenje is jól illeszkedik: Ezer évet vártál.

Az első célkitűzésük az volt, hogy létrehozzanak egy megbízható alapválogatást és bevezessék a fogyasztói köztudatba a termékcsoportot. A legtöbben a világos sörüket kóstolták eddig- ezt a német típusú lágert már eddig is több városi rendezvényen csapolták. Kint voltak a Királyi Napokon, de a 972 sörei voltak az iható főszereplők a megyei levéltár nemrég lezajlott irodalmi eseményén is, ahol Németh Gábor író vendégeskedését és sörélményeit egy jó csapolt világos, barna, vagy búzasör húzta alá, a 972 szortimentjéből. A vállalkozás nem titkolt célja a sörfogyasztás kultúrájának erősítése és egy valóban büszkeségre okot adó sörkínálat bevezetése a helyi és majd a távolabbi piacra is. Az alapanyag Németországból, Dániából, Szlovákiából, Angliából érkezik, az elkészítés pedig a sör jellegétől függően belga (a búzasörnél), német (a már említett világosnál), vagy angol (a félbarnánál), netán cseh (a tömény, sűrű barnasörnél).

A Pásztori-házaspár napjai a májusi nyitás óta a sörkészítés és sörcsapolás jegyében telnek, lazításra egyelőre kevés idő van. A Budai út 392. alatt egyre élénkebb a forgalom, az udvaron kialakított kerthelyiségben ott jártamkor kerékpáros túrázók és helyi nyugdíjasok egyaránt poharazgattak. Renáta és Ferenc egy-egy nagyobb fesztivál, vagy rendezvény után csak hazafelé haladva veszi észre, hogy nem is vittek maguknak haza sört. De ők ezen mondjuk könnyedén tudnak segíteni…

Képek és videók