Programkereső

Medvék szállják meg Fehérvárt!

  • 2018.09.24.

2018 nyara igencsak bővelkedett medvés hírekben, hol itt, hol ott bukkant fel egy kóborló mackó Magyarországon és ejtette kétségbe az állampolgárokat. Igaz, mifelénk korábban jobbára csak február elején bukkant fel őmackósága, amikor is a néphit szerint megnézi, van-e a szabadban már árnyéka és ettől teszi függővé, hogy tovább alszik-e a barlangjában. A Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti tagintézményében pedig egyenesen kevés volt az idei nagy medvejövés-menés – a könyvtár munkatársai úgy döntöttek, az egész októbert az nagytestű ragadozónak szentelik.

Bár még odébb van az október, egy kvízjátékkal már meg is kezdődött a könyvtári medveszezon: a www.vmk.hu honlapon helyesen kitöltött kvízek versenyeznek, a nyertes pedig természetesen egészen medveszerű ajándékkal, a veresegyházi medveotthonba szóló belépőkkel gazdagodhat. A kérdéssor egyébként nem teljesíthetetlen, bár igaz, vissza kell nyúlnunk a megfejtésekért gyermekkorunk mesefiguráihoz. A díjátadót október 5-én tartják, Kalmár Lajos Gábor: Nagyvadak című fotókiállításának megnyitóján. A közel húsz éve tudatosan fényképező berhidai alkotó szívéhez a nagyvadak állnak a legközelebb, számos medvefelvételt tudhat a magáénak. A medvéket az őserejükért tiszteli, ezért igyekszik bemutatni őket a képein is. Sokat volt és visszajár Erdélybe medvefotólesre, s úgy tartja, a medve közel sem olyan bátor az ember közelében, inkább nagyon is tart tőle. A medvefotós az állatokat egyébként egy OSB-lapokból összeállított speciális, szagmentesített kis lesólból fotózza évek óta.


De a medvés események itt persze még nem érnek véget: a Budai úti Tagkönyvtárban október 6-án 10 órakor a játszóházban medvés ujjbábokat lehet készíteni, október 13-án 10 órától pedig medve-formájú origami figurát hajtogathatnak az érdeklődők. A puha és helyes mackók a gyerekeknek is nagy kedvencei – ezért október 20-án 10 órától a Zengő Bölcső zenés foglalkoztatón is a mackó lesz a főszereplő. Jó is lesz némi tudást felszívni a legnagyobb európai ragadozóról, mert nem biztos, hogy köztudott, de 2000-ig hazánkban kihalt fajként éltek a köztudatban, most meg egy ideje egyre-másra bukkannak fel a környezetünkben. Igen, akár egy könyvtárban is szembe jöhetnek!