Programkereső

Apa csak egy van - és most már apaklubba is várnak!

  • 2018.09.28.
Interaktív foglalkozás-sorozat igyekvő apáknak? Nocsak. És mi lesz a nem igyekvőkkel (már ha vannak ilyenek egyáltalán…) Mitől és hogyan tud manapság kiteljesedni egy férfi apaként? És kell-e ilyesmikről beszélgetni? Egy három gyermekes fiatal pedagógus édesapa programot indít a városban, hogy bizonyítsa: kell bizony.
 
 
Németh Ádámot mindig valami újnak a megszületésénél találom. Alapítóként évekig volt a Szent Imre Iskolaház vezetője, minden ott tanuló, oda járó kis- és nagyobb iskolás Ádám bácsija, akihez mindig fordulhattak a gyerekek, akár tanulással, akár családdal kapcsolatos problémájuk volt. Az ottani szakmai karrierje ugyan egy ideje lezárult, de továbbra is megmaradt a családok környékén, manapság elsősorban az Oktatási Hivatal tanoda tanácsadója és a SZÉNA Egyesület Szakmai Műhelyének, a Fókuszcsoportnak a koordinátora. Sajátélmény alapú tréningeket is vezet. Az Apaklub október 8-tól három alkalommal várja a már gyakorló apukákat – de egyébként az apaszerepre még csak készülőket is! -  a klubba, ahol különböző fontos témákat lehet meg- és kibeszélni, a gyerekneveléshez köthetően. Mindhárom alkalom jó terepe lesz a tapasztalatcserének, ez Ádám szerint is igen fontos. Hiszen míg a nők, anyák számára az ilyen klubok, sajátélmény alapú találkozók széles körben elterjedtek és természetesek, a férfiaknak szánt ilyen szolgáltatások – egy-egy alkalmi kezdeményezésen kívül – nem igazán folyamatosak, s nem is sokakat érnek el. A mostani apaklubbal a szervezők célja a fejlődési lehetőségek biztosítása mellett olyan keretek megteremtése, melyek lehetővé teszik a közös gondolkodást, valamint az inspirációt.
 
- Azt vettük észre, hogy az apáknak egyszerűen nincs ilyen fórumuk, pedig ezek a témák – hiszti, kötődés, stb. -  ugyanúgy szembejönnek nálunk is a családi életben, mint az anyáknak. És ugyanúgy igényük a tudatos reakció a lehetséges problémákra – mondja Németh Ádám. – Ugyanakkor megfigyelhető, hogy az apukák nem mindig érzik magukat közvetlenül megszólítva, így ezek az alkalmak nem mindig találják meg őket.
 
 
A foglalkozások nem épülnek egymásra, egymástól függetlenül, más-más csoportban zajlanak, tehát aki az elsőről lemarad, később is csatlakozhat.
 
A klub három hétfőjén az alábbi témákról lesz szó:
 
Október 8. hétfő, 17.30 - 19.00: Az elismerés ereje,
november 5. 17.30 - 19.00: Kapcsolódás a gyermekemhez,
december 3. hétfő 17.30 - 19.00: A hiszti
 
A részvétel ingyenes, mindhárom alkalom esetén (alkalmanként) előzetes jelentkezéshez kötött, melyet a szenaegyesulet@gmail.com címen lehet megtenni.