Programkereső

Ez történne, ha egy hétig lenne nőnap

  • 2019.02.28.

Nyakunkon a március, ami egyben azt is jelenti, hogy az első tavaszi jeles nap – kis képzavarral - már a küszöbön toporog. A Nemzetközi Nőnap világszerte 102 éve, nálunk 1948 óta a virágárusok legfontosabb eseménye.


  A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt. 1857-ben New Yorkban ugyanis mintegy negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő lépett sztrájkba a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért. Manapság is van némi aktuálpolitikai színezete a világnapnak: különféle civil szervezetek ezen a napon világszerte a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái elleni tiltakozásuknak is hangot adnak.
   Némiképp szolidabb vizekre evezve megnéztük, milyen lenne egy egész hetes nőünnep, legalábbis a helyi programok tekintetében. Így a nőnap hetére minden napra kerestünk valamilyen érdekes, csajos eseményt, amelyre érdemes lesz elmenni.

Hétfő

A Petőfi Kultúrtérben egy ideje visszahozták az épület korábbi funkciójához, azaz a mozihoz illeszkedő kínálatot, így minden hétfőn vetítenek egyet a közelmúlt filmsikereiből. Micsoda szerencse – márciusban éppen a hölgyekre tematizálták a válogatást, a Nők a vásznon című sorozatban március 4-én 18 órakor Az órák című romantikus amerikai drámát vetítik (Nicole Kidman, Julianne Moore és Meryl Streep nagyszerű játékával), amelyben három női sors fonódik össze egy irodalmi mű kapcsán – az egyik írja, a másik olvassa, a harmadik pedig megéli.

Kedd

Még hogy a lányok nem szeretik a hokit? A sport és azon belül a jégkorong városában ez nem lehet opció: 18 órakor az ifjabb Ocskay Gágor Jégcsarnokban a Fehérvár AV19 negyedik hazai középszakasz-mérkőzésére kerül sor, a helyi csapat ezúttal a HCB Südtirol Alperia együttesét fogadja Fehérváron. Egy ilyen dögös és jeles sporteseményt mi sem hagyhatunk ki!

Szerda

A hét közepén egy igen fontos lépést tehetünk meg az egészségünk érdekében. Az irodai ülőmunkát végző hölgyeknek különösen, de mindenki másnak is jótékony hatású lehet a Prána Jógastúdió enapi programja, a 16 órakor kezdődő gerincátmozgató jóga Nagy Gábor jógaoktató-mozgásterapeuta vezetésével.

Csütörtök

Hiszel a csapatban? Szeretnél egy aktív és jó hangulatú társaságba tartozni, de eddig nem tűnt fel ilyen a látómeződben? A Jáky középiskola tornatermében ezen a napon 18 órakor a kamaszlányoktól fölfelé várják az ifjabb hölgyeket egy most alakuló utlimate frizbi csapatba. A sportelőélet előny, de nem feltétel: ha mozgékony valaki és imád játszani, akkor itt a helye!

Péntek, Nőnap

Nagyon nehéz eldönteni, hogy e napon egy nagyszerű nő, Szeder, a harmadik lemezét bemutató fiatal énekes koncertjére menjünk-e el (Petőfi Kultúrtanszék, 20 óra), vagy éjfélkor sármos, izmos rendőrök, tűzoltók, matrózok, cowboyok, jegyellenőrök, papok és jövendőbeli vőlegények félmeztelen, nagyon pajkos táncshow-ján legeltessük a szemünket a Hot Men Dance revüjén, amelyet a Club Le Grand XXL-ben rendeznek.

Szombat

Mi, nők imádjuk az egyéni kiegészítőket, sőt, szívesen el is készítjük azokat, ha egy nőtársunk szakértő kézzel megmutatja a fogásokat. A hétvége első napján 10 órától kreatív alkotósorozat indul felnőtteknek az Új Magyar Képtárban a „slow living” mozgalom jegyében. Az első vendég Jávorfi-Bognár Ági, a Borgica Textilékszer megálmodója lesz, a workshopon a résztvevők textilékszereket készíthetnek és megtanulhatnak bánni a pólófonallal is.

Vasárnap

A hét utolsó napja pedig a vásárlásé! A kisgyermekes hölgyek öröme lehet a sorrendben második Pici Piac, azaz a gyerekeknek és szüleiknek szóló egyedi, nagyrészt kézműves tárgyak és prémium szolgáltatások gyűjtőhelye. A helyi dizájnvásárt aznap 9 órától új helyszínen, a nemrég felavatott MOL Aréna Sóstó rendezvénytermében látogathatod meg.
Íme, a nőheti kínálat, mi ezzel kívánunk remek hetet minden fehérvári lánynak, asszonynak, nőnek, hölgynek.

Kép forrás: meska.hu