Programkereső

Hogyan kell felállni a fotelből?

  • 2020.10.29.

Elindult a fehérvári hősképzés

Úgy tűnik, szép utat fog befutni az egyik legújabb városi kezdeményezés, a Fehérvár Hero. A pontgyűjtős-ajándékos játékban egymástól egészen eltérő feladatokat kell megoldani, s ami különösen szimpatikus: itt most nem elég karakán fotelforradalmárnak lenni, sőt: kifejezetten fel kell tápászkodni a feladatok teljesítéséhez.

Regisztráltál már hősnek? Mert a modern, 21. századi hősök már nem a hírnök kihirdetésére jelentkeznek a várban, hanem online adják meg az elérhetőségüket. Az Absurd Kft. által fejlesztett játékban egy applikáción keresztül vehetünk részt, reggelenként kapunk egy teljesítendő kihívást, aztán aznap éjfélig valahogy meg is csináljuk. Kell hozzá leleményesség, néha kézügyesség és egy elég nagy adag kitartás, különben oda az aznapi pontunk. Viszont közben jól fogunk szórakozni és a barátainkat, családtagjainkat is be tudjuk vonni. A legvégén pedig – ha mindenki mást magunk mögé tudunk utasítani – jöhetnek a megérdemelt ajándékok. Jó móka, nem? 

Jómagam ugyan – időhiány miatt – nem jelentkeztem, de azt érdeklődéssel figyelem, milyen lelkesedéssel vetik bele magukat ifjak és vének, családanyák és apukák, párocskák és szinglik. A játék hatvan napig tart, csatlakozni ugyan már csak akkor lenne értelme, ha a fődíjra nem hajt az ember, hiszen október 12-e óta a többiek behozhatatlanul elhúztak – de ez mindegy is. Miért ne léphetnénk a hősjelöltek közé pusztán csak a játék kedvéért, szórakoztató időtöltés gyanánt, vagy társaságépítés miatt? 2020 amúgy is rengeteg városi programtól megfosztott már minket – szóval a Fehérvár Hero mottója, hogy igenis, ne hagyjuk magunkat!

A pontozás úgy történik, hogy bizonyos pontmennyiséggel bizonyos nevet szerezhetünk magunknak, 300 pont felett pl. még csak Mujkók vagyunk, 1000 felett viszont már a Varkocs várkapitány-szintet is meghaladjuk. (Amikor e sorokat írom, éppen tíz hős fehérvári polgár áll ezen a szinten. A topkategória a Szent Istvánná levés, aki odáig elér, az tényleg megérdemli, hogy jelképesen szentté avassák…) 

Az I love Fehérvár! felirattal, vagy a Romkerttel szemközti Aba-Novák-szoborral szelfizgeti, aztán a kiszáradás ellen két és fél liter vizet meginni még pofonegyszerű feladat volt, de egy könyvet elhagyni valahol a városon belül már kicsit nehezebb. Vagy papírból origamizni valamit, netán összedobni egy valóban fejedelmi reggelit.

Miután már több mint ezren regisztráltak a játékba, sikeres projektről beszélhetünk. (Máris voksolni lehet rá az év legjobb appjainak versenyében!) Igen, egy kicsit mindannyian vágyunk arra, hogy akár csak a hétköznapokban is, de hősök legyünk pár percre, órára. Éppen olyan időket élünk, amikor ezekre a pillanatokra és pozitív megerősítésekre kifejezetten szükségünk van. Nekem eddig egyébként az a kihívás tetszett legjobban, amikor reggelre a köztéri kukákon, hulladékgyűjtőkön kellett valami kedves idézetet hagyni a helyi köztisztaságisoknak, akik korán kezdik a munkájukat. Kár, hogy olyan applikáció nincs, amely megmutatta volna a hétköznapok dolgos hőseinek meglepett tekintetét…