Programkereső

Depi ellen

  • 2021.01.29.

Játékos tavaszi kezdeményezések Székesfehérváron

Hiába választották tavaly Fehérvárt az ország legboldogabb városának, a tél végi kimerültség, a vírushelyzet miatti bizonytalanság és az emiatt sokakon eluralkodó enyhe depresszió bizony érezhető az utcákon járva. A Teleélettel portálra azonban megpróbáltunk összeszedni néhány kellemes, kedélyjavító kezdeményezést, hogy megmutassuk: néha elég csak egy kis erőfeszítés és egy ötlet a jobb hangulat megteremtéséhez!

Szürke, szürke, szürke. Ugye, a kedves olvasónak is elege van ebből? Nem csoda tehát, hogy egyből felcsillant a szemem, mikor megláttam a legnagyobb közösségi oldalon az egyik helyi pékség eseményét: kétnapos (február 4-6. közötti) tulipánpiacot nyitnak a remek kovászos kenyerek szoros szomszédságában. A híres makói virághagyma termesztők egyik jelese, Kardos Alíz hozza el Fehérvárra a tulipánfarmja legszebb növényeit, amelyekből az akciót meghirdető Már vártalak pékségben lehetőség van 10, vagy 20 szálas csokronként vásárolni. A pékség vezetői megjegyzik azt is, hogy az egyedi akció mellett a tulipánfarmmal élő, 40 éves együttműködésre is kifejezetten büszkék, és fontosnak tartják a jelenleg nehéz helyzetben levő hazai kisvállalkozások megsegítését – amihez a tulipánvásárláson keresztül most a fehérváriak is csatlakozhatnak.

Az idén már 29 éves fennállását ünneplő palotavárosi Petz kocsma nem csak a rendszeres irodalmi megmozdulások, író-olvasó találkozások, lugas-beli koncertek miatt kultikus hely, hanem a tulajdonosok konyhaművészete okán is. Nyilván akkor lenne maradéktalanul autentikus e kettő háziasítása, ha mellette még egy laza nyári fröccs-csel a kezünkben ülhetnénk a kis belső lugas szőlőleveleinek árnyékában, a lakótelep lüktető életét figyelve, de erre sajnos várnunk kell még néhány hónapot. A kocsma gazdái azonban addig is folyamatosan szolgálnak kedélyjavító intézkedésekkel, ezekre a Facebook-oldalukon közzétett felhívásaik nyomán mozdulhatunk rá. Mert hogy Petzék a téli vírushomályt is a hagyományos, búfelejtő étkek elkészítésébe fojtották: hol csülkös babot, hol pacalt, hol csilis bablevest tálalnak lelkes kosztosaiknak. A helyben fogyasztás persze még nem lehetséges, de míg az elviteles menü becsomagolódik, van mód egy kis diskurzusra a jó humorú tulajdonosokkal.

Ha van szívet melengető, kedélyjavító lehetőség, akkor a mások megsegítése mindenképpen az. S bár társas mulatságok rendezésére vajmi kevés a lehetőség egyelőre, a Válasz Független Civilek Fehérvárért Egyesület, a Gólyafészek Alapítvány és a Székesfehérvári Székely Bál munkatársai mégis megtalálták a módját, hogy a súlyos betegséggel (az úgynevezett GBS-sel) küzdő fehérvári kisfiúnak, Major Zsombornak segítsenek: online jelmezes mulatságot szerveznek a legnagyobb közösségi oldalon keresztül. A február 18-án tombolasorsolással záruló, már január végén megkezdődött virtuális esemény biztosan emlékezetes marad majd sokaknak, hiszen több héten át van lehetőség a jelmezek készítésére, de korábbi évekből származó bálok fotóival is lehet nevezni. A legjobb megoldásokat két kategóriában zsűri értékeli, de közönségszavazás is lesz, a nagyközönség pedig tombolatárgyak felajánlásával is támogathatja az eseményt.

Képek forrása: Pixabay