Programkereső

A spanyol séf, aki beleszeretett Székesfehérvárba és itt nyitott tapas bárt

  • 2021.09.13.

Azaz megnéztük a város legújabb nemzetiségi vendéglátóipari egységét

Ildikó vidám mosolya még órákkal később is kísér, de a sós-édes ízvilágú fügés, friss saláta miatt is azt mondom, kedves fehérváriak, menjenek és ebédeljenek egyet egy szimpatikus magyar-spanyol házaspár új, pár napja megnyílt ételbárjában, a város történelmi belvárosában!

Múlt heti ott jártamkor még javában intéződött a teraszengedély, hiányoztak a benti tér növényei, dekorációi, de az üzemeltető házaspár hölgytagja, Kis Ildikó olyan szívélyességgel és akkora, szűnni nem akaró mosollyal fogadott, hogy már ezek miatt kifejezetten emlékezetes maradt az a röpke fél óra, míg a séf férj által elkészített friss, buggyantott tojással koronázott fügés salátát megettem, egy pohár narancslé kíséretében. A könnyű ebéd mellé pár (sok) jó szó és lelkes mesélés is járt. Amely mese az én látogatói fejemben így kezdődött: volt egyszer egy szorgalmas, jó tanuló fehérvári lány, aki kiment Spanyolországba a nyelvtudását tökéletesíteni, s ott, ahogy az lenni szokott, megismerkedett egy deli toledói fiúval…

-Valójában itt, Székesfehérváron ismerkedtünk meg – idézi vissza az elmúlt éveket Ildikó. – Angel egy itteni cégnél dolgozott éppen, egy ismerősöm neki tolmácsolt, majd egy általa szervezett kötetlen rendezvényen futottunk össze és kezdtünk beszélgetni. 

A szimpátiából szerelem és házasság lett, majd egy két és fél éves kisfiú is, aki beszélgetésünk alatt kedves kis hangjaival hívja fel magára a figyelmet a konyhából, egyelőre láthatatlanul. Ildikóék kifejezetten családias helyet álmodtak meg a fehérvári belvárosban, a Várkörútról nyíló Országzászló tér torkolatában, ahol az elmúlt években folyamatosan működött valamilyen vendéglátóipari egység, sokáig itt volt a város népszerű lovagi étterme például. Az alagsori helyiségben eddig jobbára a magyaros vonal képviselte a gasztronómiát, most viszont a spanyolok által olyannyira rajongott tapas-világból kaphat kézzelfogható ízelítőt, aki betér az El Toledano-ba, azaz a Toledóiba.

Kép forrása: El Toledano Tapas Bár Facebook oldal

Adódik a kérdés, miért nem a csodás Toledóban akartak boldogulni Ildikóék, de ő rögtön felel is: a magyarokba és Magyarországba, no meg persze a Székesfehérvárba beleszerető Angel ragaszkodott hozzá, hogy 15 év spanyolországi tartózkodás után ide költözzenek és itt nyissanak egy, a férj hazájának hagyományaihoz illeszkedő gasztronómiai helyet. A tapas (tápász) lényegében a spanyol gasztronómia egyik bázisa: a legtöbb bárban és étteremben a szeszes italok mellé szolgálják fel a rendkívül sokféle falatkát, mert tulajdonképpen bármiből lehet tapas, amit kis adagokra fel lehet osztani: apró szendvics, kolbászkák, sonka, savanyított zöldség, töltött akármi… A spanyolok gyakran ülnek be kedvenc bárjukba, és borozgatás, sangriázás közben egy-egy falatnyi tapast rágcsálnak. Valami ilyesmit szeretne meghonosítani itt is Ildikó és Angel, s nem csak a tapast: a pult melletti iszogatást és nagy beszélgetéseket (Spanyolországban, mint ők mesélik, mindenki a pultnál tömörül és hangoskodik, míg az asztalok lényegében üresek), a jóízű kapcsolatteremtéseket, amelyeket sajnálatosan megakasztott a vírushelyzet. 
 
A házaspár a hangulat mellett leginkább a minőségre ügyel: az autentikus, valóban minőségi tapas-hozzávalókat nem kaphatjuk meg a sarki közértben úgymond, mindent rendelni kell, de szerencsére jó és megbízható partnereket találtak az étlap fogásaihoz. A már nevében is sikerre ítélt mangalica-tapashoz például egy pátkai mangalicatenyésztő szolgáltatja a kitűnő minőségű sertéshúst. Alap a friss saláta is, a bár újonnan kelt közösségi oldalán közölt fotók alapján rá is cuppantam a fügés salátára, kifejezetten friss és könnyű ebéd volt és igen hamar elkészült. 
 
Ildikónak és Angelnek sok terve van még, de mindenre ketten vannak, így a csinosítással csak lépésenként tudnak haladni az egyébként már színeiben barátságos helyiségben, amelyet természetesen egy hatalmas fotó is ékít, Toledo-ról. A szinte Fehérvár-nagyságú lakossággal rendelkező Toledot mindketten imádják, de Ildikót hazahúzta a szíve, Angel elköteleződését pedig már említettük. Az El Toledano egyelőre speciális nyitva tartással, hétköznap zömében délután és este üzemel, de máris megtapasztalhattak teltházas napokat és nagyon örülnek annak is, hogy a családok valóban kezdik őket felfedezni.

Képek forrása: El Toledano Tapas Bár Facebook oldal, az admin engedélyével kerültek közlésre a fotók.

Képek és videók