Programkereső

Fázol? Rossz kedved van? Gyere linedance-elni!

  • 2021.12.09.

Fehérvárt is meghódítja a lendületes countrytánc

Nem a levegőbe beszélek, kipróbáltam: egy másfél órás zenés linedance óra egyesíti magában a kardioedzést és a tánctanfolyami okítást. Ráadásul igazán lendületes, jó hangulatú mozgásformáról van szó – egy ideje a Felsővárosban gyűlnek össze heti egy alkalommal a lépéseit megtanulni vágyók, képzett és lelkes tréner segíti őket a fejlődésben.

Formatáncot, vagy sortáncot takar a név, de néhány évvel ezelőttig jobbára csak a tengerentúli magánpartykról készült videókban láthattunk ilyesmit, mármint hogy egy rakás ember, cowboynak, meg cowgirl-nek öltözve, sorokba rendeződve ropja a táncot. (Egyébként nem csak country alapú lehet a dolog, a Távol-Keleten ma is hihetetlenül népszerű, amikor hétköznapi emberek hétköznapi helyzetekben, akár egy munkahelyen egy sorfalban egyszer csak mambózni, vagy csacsacsázni kezdenek.) A mozgalommá serdült mozgásforma nem olyan régi keletű, igazából 1992-ben hívta életre a sortánc és a country műfaj összefonódása, amikor Billy Ray Cyrus színész és countryénekes (igen, igen, tényleg ő Miley Cyrus apja) kiadta az Achy Breaky Hart című nótát (Don Von Trees szerzeményét). Koncerten is őrületes siker volt, és már az 1993-as felvételeken is látszik, hogy a nézők sorokba rendeződve elkezdenek rá koreografáltan táncolni. Ehhez viszont kellett egy marketinges, aki ügyes húzásként összerakta rá azt a bizonyos koreográfiát, hogy így is népszerűsítse a dalt. És öt évvel később a nótára írt tánc olyan őrületté vált, mint nem sokkal később a lambadázás. Mivel a linedancet is egyszerűen, előképzettség nélkül meg lehetett tanulni, ráadásul partner sem kellett hozzá, gyorsan hódított az amerikai parketteken és klubokban. Terjesztésében a különböző fegyveres konfliktusok is segítettek, az Európában és máshol állomásozó amerikai katonák ugyanis sok helyen megmutatták és megtanították a tánc lépéseit. 

A linedance-t napjainkban egyaránt gyakorolják és tanulják country-western bárokban, közösségi klubokban, táncklubokban és tánctermekben világszerte. Ez a tánc elkerüli a férfi-női táncpartneri egyensúlyhiányt, ami bosszantó lehet egy bálteremben, swing vagy salsa táncklubban. Időnként kombinálható a táncprogram más country-western tánccal, mint például a Two Step, a Western Promenade táncok, vagy a western stílust magán hordozó variációk, mint a Waltz, a Polka és a Swing. Lépései között megtaláljuk például a sasszét, vagy a keresztezést és az ingát, amiket a társastáncokkal foglalkozók már jól ismernek.

Természetesen Magyarországon is évek óta ismert a linedance - a jelenlegi linedance-es körökben csak „Old Cowboy"-nak emlegetett Sógor Gyula hozta be hazánkba 2005-ben és ismertette meg a hazai érdeklődőkkel. Megalapította az első linedance-es klubot, ahol megtanította az alap koreográfiák egy részét, mellette bemutatta, milyen country és western stílus járul ehhez. Azóta megannyi klub alakult szerte az országban – Budapesttől Debrecenig, Tatától Szegedig, Rácalmástól Felsőörsig - ,ahol a táncosok klubokban, éttermekben, termekben tanulják, gyakorolják és tanítják a táncokat. Ezek a klubok fellépésekkel és rendezvényeken, sőt országos találkozókon és fesztiválokon való részvétellel népszerűsítik a linedance-t, mint egy különleges típusát a táncoknak, mely kortól és nemtől független. Mivel itthon csak rétegzeneként honosodott meg a country, amihez kapcsolódik ez a táncfajta, így az ehhez közelebb álló stílusú kikapcsolódáshoz, sportokhoz közelíthető a cowboy és cowgirl szerep felvétele. A linedance-es csapatok jól megférnek a lovasokkal, a motorosokkal és a kamionosokkal is – természetesen a hasonló érdeklődés okán…

Fejér megyében Seregélyesen működik jó ideje és sikeresen csoport, nemrég pedig Székesfehérváron is létrejött egy. A Felsővárosi Közösségi Házban minden kedden 17.30-tól lehet gyakorolni, Wirth Andrea iránymutatásai alapján. A jó hangulat és a feszültségek kimozgása garantált, a csoporthoz pedig még most is bármikor lehet csatlakozni. Kényelmes ruha, cipő kell, de természetesen a rekvizitumokkal – kalap, western csizma, kockás ing – felszerelkezett jelentkezőket is szívesen látják, sőt…

https://www.youtube.com/watch?v=byQIPdHMpjc

Képek forrása: entertaintr.com

 

Képek és videók