Programkereső

Pici nő, óriási ötletek – így épül egy fehérvári dizájnbrand

  • 2017.02.15.

Dévényi Ága jópofa óriásfonal-kötéseit sokan viselik már, s egy ideje a lakberendezési trendek között is megtalálta helyét „óriáskötött” darabjaival. A giant knitting és a handknitting helyi trendasszonya egy férj és két kisgyermek mellett fejleszti saját, nagyon ötlet dús és menő brandjét.

A gyermekei születése előtt az autóiparban, marketingesként dolgozó Ága horgolásaira és kötéseire több évvel ezelőtt felfigyeltem, akkor meg is fogalmazódott bennem: a kislányos, szőke nő valószínűleg horgolótűvel a kezében jött a világra. (Majdnem, mert gyerekkora óta köt, a nagymamája nyomdokaiba lépve.) Az hagyján, hogy a technikája boszorkányos és simán körbeköt egy közterületi padot is, ha kell,  de tipikusan az az ember, akinek ötleteiből és lelkesedéséből folyamatosan inspirálódhat a környezete. Szervezett a városban kommandós fonalakciókat, Gubancoló létrehozott a gyerekeket célzó, oktató kézműves foglalkozás-sorozatot (ő maga is kétgyermekes anyuka), terjesztett az országban csodálatos indiai fonalakat, most pedig egy szintén saját új vonal, az OVERknits megismertetésén dolgozik gőzerővel. A túlméretezett holmikból öltözködés, az oversize stílus nem új keletű, sokan szeretik a lezser és praktikus cuccokat, de az ilyen fonalból és karkötéssel készült puffok, vázák, kaspók, lámpaburák, kosarak, takarók és szőnyegek bárkinek a szívébe belopnák magukat. A textúra, a kialakuló felület különlegességéhez, izgalmas harmóniájához, a vibráló színekhez könnyen hozzászoknánk a saját otthonunkban is. Hát még a cicák és kutyusok, akik ilyesmi fekhelyre heveredhetnek!

- Az együtt alkotás nagyon inspiráló tud lenni – mondja Ága. - Hihetetlenül élveztem például a múltkori párna-workshopot a Tornáriumban, ahol ebből a különleges akrilfonalból (nem gyapjúból dolgozom, mert az hiába szép, a hétköznapokban nem praktikus, eléggé kezelhetetlen) a résztvevők a két karjuk segítségével kötöttek párnahuzatot. Nagy élmény megélni, látni, ahogy az, aki úgy jön be, hogy ő nem is ügyes, nem is tanult meg kötőtűvel bánni, annak szó szerint a keze alól milyen klassz darabok jönnek ki pár óra karkötögetéssel. De a gyerek workshopok is nagyon feldobnak, ők fantasztikus ötletekkel jönnek, rengeteget merítek tőlük.

Ága OVERknits brandja és termékei a túlméretezett nyakmelegítőkkel, sálakkal kezdődtek, amelyek vastagságukhoz képest is pihekönnyűek, moshatóak, száríthatóak, formatartóak, gyönyörű színekben készíti őket. Természetesen ő is visel egyet a nyakában – az alaptermék sikerét mutatja, hogy egy női online divatmagazin még a hónap sálává is megválasztotta az újonnan felfedezett Ága-sálat.

Dévényi Ága lételeme a kísérletezés, az anyagokkal, textúrákkal játszás, kíváncsi, mit lehet kihozni ebből a nagyon mutatós, nagy gombolyagban kapható óriásfonalból, mivel s hogyan kombinálható. A divatvilágban és a lakberendezésben is viszonylag fiatal vonalat az orosz és ukrán tervezők használják előszeretettel, itthon egyelőre kevesen viszik, de nálunk is terjed. Már csak azért is, mert a fehérvári tervező új ötletei nyomán helyben is remélhetőleg egyre több helyen (lakásokban, közösségi terekben, stb.) találkozunk majd az óriások gombolyagára emlékeztető fonalakkal és a belőlük alkotott egyedi tárgyakkal.

Képek és videók