Programkereső

Álljunk össze, mint egymillió nyolcszázhatvanötezer négyszázhuszonkét kicsi legó!

  • 2017.04.10.

A címbeli számsort azért nem kell első blikkre elhinni! Törzsök Gábor, a megyében több, mint tíz éve kockakiállításokat szervező legófanatikus sem tudná megmondani, hány darabos kollekciót sikerült több évtized alatt összegyűjteni a különböző építőkészletek apró alapegységeiből, az ikonikus legoelemekből. Gábor időközben megalapította a Balaton-Bakony Kocka Klubot is, így április 20-23. között a klubtagok ismét közösen állítanak ki gyűjteményeikből Székesfehérváron, a Hiemer Rendezvényközpontban.

 Törzsök Gábor egy helyi energiaszolgáltató nagyvállalat raktáros munkatársa. Miután pedig leveti céges piros overállt, a második életét éli: legózik. A feleségével és két felnőtt gyermekével élő Gábor 2006 óta szervez legókiállításokat, először saját magángyűjteményét, illetve a családi kollekció darabjait használta hozzá, két éve viszont hasonszőrű ismerőseiből megalakult a Balaton-Bakony Kocka Klub, amelynek 21 tagja közül 9 aktív kiállítója (ebben a jellemzően férfias legóvilágban egy kápolnásnyéki hölgy is részt vesz) rendszeresen megjelenik megépített legójeleneteivel a gyerekek, de a szülők szívét is megdobogtató tematikus tárlatokon.

E sorok jegyzőjének volt alkalma körülnézni egy hasonlón: legóból terepasztalt létrehozni bizony helyigényes dolog. A legkisebbek sikongatva szaladgálnak asztalról asztalig, s rángatják oda az apukájukat. Ugye, mi is felépítünk majd egyszer egy ilyet? - kérdezi egyszerre vagy húsz óvodás a papájától, s húsz apuka bólogatja rá, hogy persze, mi is felépítjük majd. S tudjuk, hogyan szippantja be az embert ez a szenvedély: először csak néhány elem ártatlan összerakosgatásával jár, majd az ember egyszer csaj azt veszi észre, lelkesen építgeti a dobozban található készletből összeállítható járműveket, építményeket, figurákat. Aki belekóstolt, az megerősítheti: már egy egyszerű, párdarabos készlet is erős függőséget tud kialakítani. Szerencsére igazán pozitív addikcióról beszélünk: az ember alkot, konstruál, dolgozik a fantázia, jobb esetben közös társas elfoglaltság, élmény is lehet a kockarakosgatás. Vajon hány családi legódélután zajlik e percekben is a lakótelepi lakások falai mögött?

Az áprilisi fehérvári kiállítás terepasztalai egyébként egy Zircen állandó jelleggel létező legókiállításból érkeznek. A sok munkaóra alatt összerakott jeleneteket a bakonyi kisváros szívesen befogadta, helyet adott, így egy ideje onnan utazgatnak a vándortárlatokra a legóemberkék és legóépítmények.

- Nekem például kedvenc darabom a Videoton stadion. Nálunk a feleségem nagy Videoton-rajongó, ezért is készítettem el, de a szurkolók is nagyon megszerették, manapság ez az egyik nagy kedvenc a kiállításon – mondja Törzsök Gábor.

 A Baalaton- Bakony Kocka Klub kollekciója manapság 26 nagy OSB-re építve járja a környéket és lelkesíti a legfiatalabbak, s idézi fel a nagyobbacskákban az évtizedek óta töretlen össznemzeti kockaszenvedélyt. A kiállítás négy napján 9-18 óra között egyedi terepasztalokkal, működő vonatokkal, ritkaságnak számító készletekkel, játékos feladatokkal, valamint kicsiknek és nagyoknak szánt építősarokkal várják a legófanokat.