Programkereső

Egy sport, ahol elérkezett a világbéke?

  • 2017.06.07.

Olyan mintha Louis Armstrong What a Wonderful World című dalába csöppentünk volna: kék ég, zöld fű, vidám emberek, egyetértés...A Fehérvár Lionz facebook oldalán olvasgatva ez a kép rajzolódik ki elénk.
 

 

A csapat egyik vezetőjét, Szücs Melindát kérdeztük arról, hogyan működik ez az új csapatsport, az ultimate frizbi bírók nélkül, és mitől tűnik úgy, mintha minden játékos egy nagy buli részese lenne.

- Az Ultimate szellemisége a Spirit of the Game nevet viseli, mely szerint szándékosan soha nem szabálytalankodunk a pályán, ha pedig nem szándékosan mégis fault történik, akkor azt akár saját magunkra is behívjuk. Bíró nem kell, a vitás eseteket a játékosok egymás között beszélik meg. Ez a szellemiség pedig egyszerűen olyan embereket vonz a sportba, akik ezt a szabályrendszert be akarják és tudják is tartani. És így egyszerűen működik ez az egész dolog. A legkeményebb meccsek is meg tudják őrizni a baráti hangulatot.

És ezek az emberek gondolom vidámak és jófejek, és ettől buli lesz az egész?

- Ez is igaz, és hozzájön az, hogy az ultimate-et tényleg a játék szeretete miatt játsszuk. A teljes boldogság természetesen a zöld füvön kék ég alatti frizbizés, de ha esőben és sárban kell játszani, végül azt is élvezzük.

 

Azt is olvastam, hogy az ultimate egy életforma.

- Igen, így nevezzük. Nem csak az edzésekről van szó, hanem az ultimate-en keresztül szerezhetsz új barátokat, megismersz sok új embert, és néha még az is megtörténik, hogy az ellenfeleiddel álltok össze egy csapattá 1-1 torna erejéig. Ettől igazán különleges az egész. Továbbá sok utazással is jár, jó esetben az ország határain kívülre is, ahonnan újabb, immár külföldi jóarc ellenfeleket és csapatokat ismerünk meg.

A legfontosabb dolgokat akkor már tudjuk. De miről szól maga a játék, és ti Fehérváron mióta játsszátok?

- Az ultimate ugyanolyan csapatsport, mint a többi, leszámítva a szellemiségét. A foci és a kosárlabda keverékének is nevezhetnénk, ha a mozgáselemeket nézzük, a pályája pedig olyan mint az amerikai focié. Nagypályán, ami 100x37 méter,  7-7 ellen játsszuk, és jó sokat kell benne futni. A Fehérvár Lionz 2012-ben alakult, de folyamatosan csatlakoznak új emberek. Most is épp egy nagy toborzó kampány közepén vagyunk.

Akkor most lehet csatlakozni és kipróbálni ezt a sportos mesebeli életformát?

- Igen, nevezhetjük mesebelinek is, és igen, várunk mindenkit, aki most ismerné meg az ultimate-et. Az edzéseink az Enthroners otthonául is szolgáló First Field-en vannak hétfőnként és csütörtökönként, és június közepéig olyan nyitottak, mint a fehérvári tornatermek.