Programkereső

„Én nem vadászó vagyok, hanem gyűjtögető”

  • 2017.06.26.

Egy csésze (paleo) kávé Csabai Rékával, a Paleo Központ alapítójával  


Negyvenes, kétgyerekes anyukaként mini farmersortot hord, ráncai száma elenyésző, izmos, barna lábain futva tizennégy éveseket hagy maga mögött lazán a versenyeken. Kemény munkával hozott létre egy olyan vállalkozást Fehérváron, amiről sokáig senki sem akarta elhinni, hogy egyéni ötlet, nem franchise. Csabai Réka ötletember, üzletasszony – akit ha az általa képviselt paleo életmód bevált fordulatával kellene jellemezni, a saját szlogenjével lehetne leginkább. Hogy ő nem vadászó, hanem gyűjtögető. (Ja, és a paleo kávé finom.)

 

    Az öreghegyi Paleo Központban üldögélünk egy hétköznapi reggel. Réka a szokásos lágy tojását töri fel éppen. Vidám, energikus, természetes. Így mesél az életmódváltásáról is – nem agitál, a példája az, ami meggyőző. A gyerekkorában süvegcukron és limóporon felnőtt vállalkozónő éltén egy Szendi Gábor könyv elolvasása fordított nagyot 2004-ben. Az evolúción alapuló életszemlélet mély benyomást tett a fiatal nőre, igyekezett több információt beszerezni az idevágó táplálkozási lehetőségekről is, de hamar megakadt: akkoriban itthon se tudás, se termék nem állt rendelkezésre paleo témában.

- Szendinek volt a honlapján egy darab mákos muffin receptje, azt csináltam meg újra és újra és ettem hónapokig, meg salátákat. Közben az ismerőseim egyfolytában cukkoltak, hogy na, hol a fűszoknyám, és vadásztam-e már aznap mamutra?

  Lassan lett egy webáruház itthon is, Rékában pedig megérlelődött a gondolat: az egyre növekvő igényekre létre kell hozni egy, a témával behatóan foglalkozó központot. Fillérekből kezdett bele a boltba, azt sem tudta az elején, mivel fogja felölteni, ha nem lehet termékeket kapni, a legnagyobb tőke a saját hite volt, neki kellett elhinnie, hogy ez itthon működhet. Nappal árult, zárás után takarított, másnap nyitás előtt a virsliket árazta, este adminisztrált. Fél év után jöttek az eredmények - az addigi hobbija pedig a munkájává vált. Az egészséges életmód pedig a szenvedélyévé: 2013-ban beindította a főzőiskolát is.

- A legnagyobb feladat mégis a két gyerek átállítása volt. Gyakran meséltem nekik is hogy ha értékes táplálékot eszel, nincs farkaséhség, kicsit éhesen is ki lehet bírni még négy órát. Pedig nekem sem ment könnyen mindig, volt, hogy megláttam egy kakaóscsigát és gyakorlatilag szétmarcangoltam. Ők is szívesen ettek volna csipszet, édességet és minden mást, amit a kortársaik is ettek. Emlékszem, még gitárkíséretes dalt is szereztek és előadták, mennyit kell szenvedniük a paleo-s anyjuk mellett. Lassan ment az átállás, a zsebpénzükből titokban tejet és cukrot vettek és otthon elbújva eszegették. Aztán a fiam az óvodában közölte, hogy a margarin nem szívbarát, ő az meg nem eszi. Manapság már tudatosak e téren is, sőt, a sportolást is a magukévá tették, a lányom például szintén fut.

   Merthogy Csabai Réka, aki korábban táncolt, egy éve felvett egy sima futócipőt, meg egy stoppert és elment élete első versenyére, ahonnan aranyéremmel érkezett haza. Szépen haladt az eredménylistán, amikor a csípőjében egy izom eltörte a mellette lévő csontot. A kivizsgálásnál kiderült, táplálkozása és életmódja miatt nagyon gyorsan szálkásodik. Kicsit leállt a futással, de mikor újrakezdte, a Halesz parkban rótt körök közben megszólította egy edző, hogy remek futóadottságait szívesen segítene fejleszteni. Manapság Réka már az edzője útmutatásai alapján készül fel a versenyekre.

   Természetesen a paleo életmóddal és étrenddel szemben ő is sok ellenérvet hall. Például, hogy drága lenne. Hozzájuk sok minimálbéres vásárló jár, sok a törzsvevőjük. A paleo táplálkozás több szempontból tudatosság: a gabonafélék, tejtermékek, hüvelyesek, cukrok kiiktatásán túl az ember megtanul jó Tóth módjára dobozolni, porciózni, előkészülni, hogy minden helyzetben legyen nála paleo ebéd, vagy uzsonna. Réka imádja a vásárlókat, a kérdéseket, a kihívásokat, de nem kíván hálózatot létrehozni a központból, pedig többször kapacitálták már. Gyűjtögetőnek érzi-tartja magát, olyan vállalkozónak, akit a pénzzel szemben az emberi történetek és érzelmek motiválnak munka közben.

   2017 szeptemberétől újabb ötleteit valósíthatja meg: csapatával megújítják a Pozsonyi úti boltot, bővítik a pékséget is. Több gyerektanfolyamot szerveznek majd – mert a fehérvári paleokirálynő vallja: az egészséges életmódot, mint lehetőséget nem lehet elég korán felvillantani a fiatalok előtt.