Programkereső

A jövő régészeti leletei

Ingyenes
Miklós János keramikus tárlata a Pelikán Galériában. Megnyitja: dr. Szücsi Frigyes régész, 2020. augusztus 14-én, pénteken 17 órakor. Sajtónyilvános rendezvény! A tárlat megtekinthető szeptember 18-ig. Nyitva: keddtől péntekig 10-től 18 óráig. A belépés díjtalan!

A Szent István Király Múzeum és a Székesfehérvári Művészek Társasága
tisztelettel meghívja önt, barátait és családját
Miklós János keramikus
A jövő régészeti leletei című tárlatára,
a Pelikán Galériába (Székesfehérvár, Kossuth L. u. 15.).

Megnyitja: dr. Szücsi Frigyes régész,
2020. augusztus 14-én, pénteken 17 órakor.
Sajtónyilvános rendezvény!

A tárlat megtekinthető szeptember 18-ig.
Nyitva: keddtől péntekig 10-től 18 óráig.
A belépés díjtalan!

 

Miklós János keramikus az idén hetven éves. Ebből az alkalomból rendezi meg kiállítását a Szent István Király Múzeum és a Székesfehérvári Művészek Társasága, a Pelikán Galériában, A jövő régészeti leletei címmel. A tárlaton néhány régebbi, térbe helyezett kerámiaplasztika mellett sok új színes fali reliefet láthatunk. A tárlat sajátossága a színek, színezések intenzív használata, melyet sok technikai kísérlet előzött meg, míg látványos, színpompás tárgyakká értek.
Miklós János önképző alkotóként több évtizede következetesen halad alkotói útján, ahol a magyar őstörténet  gyakran adta témáját műveinek. A korábbi figuratív elemek most háttérbe szorultak, a természet, az univerzum az emberi létezés nagyobb dimenziói felől igyekszik közelíteni tárgyaihoz.
A kiállítás címét a múzeum egy korábbi rendezvénye inspirálta, amikor Ujházi Péter kerámiáiról beszélgetve elhangzott: hogy a kerámiát, mint anyagot, mint művészeti kifejezőeszközt nem becsüljük eléggé, pedig a földből előkerülő legrégebbi időkről hírt adó tárgyak is a kerámiák.
Dr. Szücsi Frigyest, a Szent István Király Múzeum régészét kérte meg kiállítása megnyitására, akivel pár éve Siklósi és Fülöp Gyula ismertette össze, s akinek azóta is figyelemmel kíséri és becsüli szakmai munkáját.
A régészet és a kortárs kerámia „játékos” társítása várja látogatóinkat a megnyitón és a kiállítás későbbi rendezvényén is.
Szűcs Erzsébet

Esemény weboldala

Facebook oldal

Székesfehérvár.hu cikk

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Kossuth L. u. 15.

Programajánló