Programkereső

Katalin-nap Kati néninél

Ingyenes
Katalin-napi ünnepségre invitálják a fehérváriakat november 25-én, csütörtökön délután öt órára Kati néni szobrához, a Liszt Ferenc utcába.

A hagyományos eseményre érkezőket muzsikával, étellel, itallal várják, a Katalinokat pedig egy szál virággal köszönti Cser-Palkovics András polgármester és Földi Zoltán felsővárosi képviselő. A műsort a Tilinkó zenekar és az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportja szolgáltatja, az eseményhez illő harapnivalóról pedig a Hagyományos Piacokért Egyesület és a Fehérvári Polgárok Egyesülete gondoskodik.

Kati néni szobra Székesfehérvár egyik legnépszerűbb nevezetessége. Ihletője Molnár Imréné Boda Katalin, a városi piac jellegzetes alakja volt, aki hosszú éveken át rótta a Felsőváros és a piac közötti utat a finom portékákkal, többek között a sült liba- és kacsafertályokkal megrakott kocsijával. A hiedelem szerint a „fertályos asszony” szerencsét hoz, ebben a reményben a Liszt Ferenc utcában sétálók közül sokan megérintik a szobrot, nem véletlen, hogy annak orra egészen kifényesedett a hosszú esztendők alatt. Alakja ma éppúgy hozzátartozik Székesfehérvár múltjához, mint a jeles történelmi alakokat ábrázoló alkotások.

A szobrot épp húsz esztendeje, 2001. november 25-én avatták fel többéves kálvária után, hiszen a szakhatóságok többször is elutasították azt a tervet, hogy Kocsis Balázs műve a jelenlegi helyén álljon. A Városszépítő és -Védő Egyesület a kilátásba helyezett büntetéssel dacolva 2001 elején helyezte el a szobrot a Liszt Ferenc utcában, és a fehérváriak véleményét kérte a szoborról. Három hónap leforgása alatt a város polgárai több mint 1600 írásos véleményt dobtak be a szobor mögötti üzlet ajtaján elhelyezett ládába: a városlakók szerint Kati néni szobrának ezen a helyen kell állnia. A közvélemény nyomásának engedve aztán végleges „letelepedési engedélyt” kapott Kati néni, akinek szobrához 3,3 millió forintot adtak össze fehérvári vállalkozók, önkormányzati képviselők és magánszemélyek.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Liszt Ferenc utca