Programkereső

Schmöltz Margit: A Sólyom szárnyat bont – könyvbemutató

Ingyenes
Zenével fűszerezett irodalmi estre hívja a vendégeket a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a Királykút Emlékházba. Június 23-án, csütörtökön 18 órakor Schmöltz Margit A Sólyom szárnyat bont – Anonymus 1. című kötetéről Bakonyi István irodalomtörténész kérdezi a szerzőt, a beszélgetést a Hungarikum együttes muzsikája színesíti. A program ingyenes.

Schmöltz Margit 1972-ben született Esztergomban, gyermekéveit, kamaszkorát Székesfehérváron töltötte, a Vasvári gimnáziumban érettségizett. A Debreceni Egyetemen informatikus könyvtáros, az ELTE-n kulturális menedzser szakon végzett. Novellákat, meséket, romantikus történelmi regényeket – a 2019-ben megjelent Kő kövön című Székesfehérváron játszódik – ír, de tudománytörténettel foglalkozó és ismeretterjesztő művei is jelentek meg. Regényeiben gyakran ábrázol női életutakat. Tagja a Történelmiregény-írók Társaságának, 2020 óta az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár igazgatója.

A 2020-ban megjelent A Sólyom szárnyat bont – Anonymus 1. című kötet a 12. századba repíti vissza olvasóját. Ki lehet Anonymus? Miért takarja el arcvonásait a szemébe hulló csuklya? A történetből kiderül, kit rejt a névtelen jegyző kámzsája. Magasból lecsapó sólyom, pestis és lóáldozat, tűzvész és árvíz tűnnek fel, hol ispotályban, hol királyi várban, hol kancellárián, hol a keresztes hadak nyomában jár az olvasó, aki számos érdekes alakkal találkozhat a könyv lapjain: egy szépséges királynő, egy orvosdoktor, egy keresztes lovag és megannyi különös figura lép elő a múltból. A középkor illata, ízei, izzó vágyakozás, a női lélek rejtelmei, és egy írnok eddig fel nem fedett titkait rejti a kötet. A kódexek, íróvesszők és száradó pergamenek között babráló szerzetes helyett Anonymust igazi, hús-vér emberként mutatja meg az író, akit Bakonyi István irodalomtörténész kérdez a könyvről, amelynek második része idén májusban jelent meg.

A kötetbemutató beszélgetést a Hungarikum együttes zenéje fűszerezi. Mudris Anett (ének, furulyák) és Kremnitzky Géza (pengetős hangszerek, vokál) az együttes honlapján is olvasható mottója szerint a dalt előadni szeretnék, nem felhasználni, ennek szellemében zenélnek. Koncertjeik hangulata egyszerre felemelő és bensőséges, az együttes megszólalásának egyedisége a csodás énekhangban, a modern és archaikus zenei elemek harmóniájában és az egyedi hangszerelésben rejlik. Népdalfeldolgozások, istenes dalok, megzenésített versek és saját dalok szerepelnek a repertoárjukban, amely több száz dalt számlál.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán u. 25.