Programkereső

ABBA – A film

Az ABBA 1977-ben a csúcsok csúcsán járt, amikor két hétre Ausztráliába utazott turnézni. Ez a különleges műfajmix természetesen tartalmazza a négy koncerten előadott legnagyobb slágereket...

Zene

ABBA – The Movie
1977

Szereplők Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad,
Richard Norton, Agnetha Fältskog,
Benny Andersson, Robert Hughes,
Tom Oliver
Rendező Lasse Hallström
Premier 2023. szeptember 17.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Időtartam 2 óra 1 perc

Az ABBA 1977-ben a csúcsok csúcsán járt, amikor két hétre Ausztráliába utazott turnézni. Ez a különleges műfajmix természetesen tartalmazza a négy koncerten előadott legnagyobb slágereket és az átlagos dokumentumfilmek kötelező elemeit is: részletek a sajtótájékoztatóról, néhány snitt a kulisszák mögül, közvetlenül a színpadra lépés előtt.

De a filmnek van egy játékfilmes kerettörténete is. Ashley Wallace (Robert Hughes) egy éjszakai rádiós, akitől a popzene távol áll, a stúdión kívüli interjúzás se a műfaja, főnöke mégis az ABBÁ-val való találkozást várja el tőle, mert tudja, hogy kiváló beszélgetés sülhet ki belőle, ami emberként mutatná be a tagokat és nem szupersztárként. Próbálkozásai rendre elbuknak, hol késései, hol az együttes testőre által, így jobb híján a rajongókat is megszólítja. Mármint az igazi rajongókat, ezáltal a mozi korához képest szinte úttörőként használva az áldokumentum műfajt. Lasse Hallstörm rendezése lényegében négy stílust gyúr össze, végig koherensen tartva ezt a néha slapstick vígjátékba hajló keretet.

A film kiadása egybeesett az 5. stúdióalbum, az ABBA: The Album kiadásával, amely számos dalt tartalmaz a koncertről is, valamint a „Get on the Carousel” című dalt, amely csak itt jelent meg. A film – amely digitálisan felújítva, mindössze két alkalommal kerül a közönség elé – nem is lehetne aktuálisabb, mint most, amikor az ABBA zenéjét ismét felfedezte magának a világ.

A film felújított változatán kívül lesz néhány extra tartalom is a feliratos vetítésen: ezek a ritka ’77-es werkeken túl betekintést adnak az ABBA múzeumba és az épp futó Voyage koncertsorozatba is.

Belépő: 2500 Ft

Jegyvásárlás

Online jegyvásárlás

Cím: Barátság mozi jegypénztár (8000 Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.) – A pénztár a vetítések előtt 1 órával nyit.

Időpont(ok):

2023.09.17.vasárnap17:00
2023.09.19.kedd18:00
2023.09.19.kedd20:20

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, III. Béla király tér 1