Programkereső

Olvass és írj Anne Frankkal

Ingyenes


Olvass és írj Anne Frankkal!

Kiállítás a világhírű kamaszról – nem csak kamaszoknak

A kamaszkor az egyik legnehezebb életszakasz, komoly testi-lelki átalakulással. Tele van az ember szorongással, bizonytalansággal, de persze nagy tervekkel, kreatív öltetekkel is, amelyeket a mai kamaszok is olykor csak egy naplónak vallanak meg. Talán nem kézzel írják azt a naplót, hanem a számítógépbe vagy a telefonjukra, de a lényeg ma is ugyanaz…

Olvass és írj Anne Frankkal! – a Vörösmarty Mihály Könyvtár zenei és számítógépes részlegében  június 5-től látható az kiállítás, amely időutazásra invitálja a  kamaszokat (is), méghozzá úgy, hogy bemutatja a világhírűvé vált, életvidám és tehetséges  lányt, akinek tizenévesen legfőbb szenvedélye az írás volt.. A június 30-ig ingyenesen látható interaktív tárlatot az előzetesen bejelentkező csoportok tárlatvezetéssel is látogathatják.

A bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg nővérével együtt, nem sokkal 16. születésnapja előtt. Tífuszban.  Tragikus halála előtt Anne Frank 25  hónapig bujkált családjával és másokkal  a nácik által megszállt Amszterdam  belvárosában, egy lakásban.    Világhírűvé vált naplóját  tizenhárom  éves korától írta  1944. augusztus 1-ig.  Édesanyja  Auschwitzban vesztette életét, édesapja megmenekült.   Lánya naplóját   egyik korábbi bújtatójától kapta meg Otto Frank,  és miután elolvasta Anne személyes vallomását, mások rábeszélésére 1947-ben kiadta. Így vált a napló ismertté. És jelképpé. Egy szörnyű történelmi korszak és az élniakarás jelképévé. A hité. S persze a tehetségé. Mert Anne Frank kifejezetten érett stílusban, erős  kritikai hajlamról tanúbizonyságot téve fogalmazott. Anne Frank naplója számos kiadást élt meg világszerte, így Magyarországon is.  Tanulságos és – írója sorsát ismerve – megrendítő olvasmány. De  felemelő  élmény is, kifejezetten ajánlott  fiataloknak, de a szülők generációjának is.

Az amszterdami Anne Frank ház ma az egyik leglátogatottabb kiállítóhely. Annak, aki a városba készül, érdemes már jóval a látogatás előtt interneten jegyet foglalni, hogy láthassa azt a helyet, ahol Anne Frank a II. világháború idején rejtőzött, és ahol megírta legendás naplóját. Már csak ezért is érdemes megnézni az  Anne Frank Ház Alapítvány Székesfehérvárra érkező vándortárlatát, amely  minden korosztály számára érdekes, de mindenekelőtt a  9-15 éveseket igyekszik megszólítani.  Elvégre Anne Frank is tipikus kamasz, a korosztályára jellemző gondokkal, vágyakkal. Az ő példáján keresztül segít a kiállítás  közelebb vinni a mai diákokat az olvasás és írás szeretetéhez. A közönség megismerkedhet Anne nyitott, érdeklődő és mélyen gondolkodó személyiségével, családja történetével, a II. világháború tragikus eseményeivel. Az élénk színvilágú, tematikusan felépülő tárlat bemutatja Anne kedvteléseit, szeretett könyveit, naplójegyzeteit és novelláit  is. A  Frank család sorsa és a történelem eseményei egyaránt nyomon követhetők a diákok számára. Ugyanakkor a kiállítás a tanulók saját olvasmányélményeit is előhívja, beszélgetésre inspirálja őket. A kiállításhoz készült munkafüzetek feladatai a diákok kreativitására és fantáziájára épülnek, a tanulók a foglalkozás végén egy mágneses falon elhelyezhetik a látottak kapcsán megfogalmazódó gondolataikat, üzeneteiket, verseiket.

Nem könnyű ma a történelemnek ezt a mélyen tragikus időszakát átélhetővé tenni a diákok számára, nem könnyű érzékletesen bemutatni az antiszemitizmus, a rasszizmus, a kirekesztés veszélyeit. Anne Frank története azonban fontos kiindulópont lehet. Érdemes lesz ellátogatni a tanév végén a könyvtárba egy rendhagyó irodalomórára, ami igazi élményt jelenthet a diákoknak. Talán sokakat arra inspirálhat, hogy a nyáron elolvassák a tragikus sorsú Anne Frank naplóját, ami egyébként a könyvtár nyári Olvasásmánia pályázatának egyik választható kötete is lesz! 

A kísérő pedagógusok tanári segédanyagot kapnak, de a megnyitó előtt június 4-én, 13 és 15 óra között workshopot tartanak  a kiállítás mentorai a pedagógusoknak, hogy ötleteket nyújtsanak ahhoz, hogy miként lehet tálalni ezt a nehéz témát a diákok különféle korosztályainak. A workshop ingyenes, de előzetes regisztrációra szükség van. Információ, bejelentkezés Domoszlai Krisztinánál a domoszlai@vmk.hu e-mailcímen illetve a 22/312-845/28-as telefonszámon lehetséges.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Oskola u. 7.