Programkereső

Szent Sebestyén-nap

Ingyenes
Székesfehérvár egyik legrégebbi ünnepe Szent Sebestyén napja: idén január 20-án, csütörtökön is szentmisével, közösségi programmal, hagyományos ételekkel emlékeznek a városlakók a 283 évvel ezelőtti, halálos pestisjárvány idején tett fogadalomra.

A szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálja a Szent Sebestyén-templomban délelőtt 10.00 órakor.

A harmadik évébe lépett koronavírus-járvány idején talán a szokottnál is nagyobb hangsúlyt kap Székesfehérvár egyik legrégebbi ünnepe. Majd három évszázaddal ezelőtt, 1739-ben a felsővárosiak böjtöt tartottak és körmeneteken kérték Szent Sebestyén közbenjárásával Istent, hogy szabadítsa meg őket a halálos pestisjárványtól. Az imáik meghallgatásra találtak, a város szerencsésen megmenekült, lakói hálából örök időkre szóló fogadalmat tettek, amelyet ünnepélyesen okiratba foglaltak és a belső tanács jegyzőkönyvében is megörökítettek – ennek a fogadalomnak emlékére tartanak minden esztendőben január 20-án szentmisét, közösségi programot a Felsővárosban.

Részletes program:

10.00  Fogadalmi szentmise a Szent Sebestyén-templomban, a misét Spányi Antal megyés püspök celebrálja
11.30  A búcsú folytatása a templom előtti téren: köszöntők, vendéglátás fánkkal, teával, forralt borral

A fogadalom részeként építették meg 1739 és 1749 között a Szent Sebestyén-kápolnát, amelyet – nem kis részben a felsővárosiak adakozásának köszönhetően – 1800-tól 1807-ig nagyobb templommá bővítettek. A hagyományt misével, közösségi programmal ünneplik, tartják fenn – és építik tovább a fehérváriak: két éve a Felsővárosi Általános Iskola diákjai élőlánccal ölelték körül a templomot, így fejezve ki a város egyik legrégebbi hagyománya iránti elkötelezettségüket. Az új hagyományt idén is szerették volna folytatni az intézmény diákjai, de a járványhelyzet megakadályozta. 

A templomban 10 órai kezdettel Spányi Antal a város papságával tartott szentmisében emlékezik meg az elődök fogadalmáról. A mise után közösségi programmal folytatódik az esemény, amelynek résztvevőit forró teával és a Szent Sebestyén napján hagyományos fánkkal vendégelik meg a templom előtti téren. A szentmisén az orrot és szájat eltakaró maszk használata kötelező.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Szent Sebestyén tér