Programkereső

Exhibition on Screen: Cézanne – Egy élet portréi

Közismert, hogy Cézanne művészete nagy hatással volt a XX. századi modern festészetre, főleg a posztimpresszionisták, a feuve-ok és a kubisták látásmódjára...

Dokumentumfilm

Exhibition on Screen: Cézanne - Portraits of a Life
2018

Szereplők Phillipe Cézanne
Rendező Phil Grabsky
Premier 2024. március 21.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Időtartam 1 óra 21 perc

Közismert, hogy Cézanne művészete nagy hatással volt a XX. századi modern festészetre, főleg a posztimpresszionisták, a feuve-ok és a kubisták látásmódjára, de hogy ebben milyen szerepe volt konkrétan a portréinak, az kevéssé ismert. Mindeddig ugyanis a tájképek és csendéletek mellett kevés figyelem esett Cézanne portréfestészetére. Pedig a modern művészet megújítóinak előfutára mintegy kétszáz portrét festett pályája során, köztük huszonhat önarcképet, s további harmincat feleségéről, Hortense Fiquet-ről. Ezekből ötven szerepelt abban a válogatásban, amely alapján a film készült. A tárlat 2017 nyarán nyílt a párizsi Musée d’Orsay-ban, majd az ősz folyamán Londonban, a National Portrait Galleryben mutatták be, 2018 első felében pedig Washingtonban.

A válogatásban olyan különleges műveket ismerhetünk meg közelebbről, mint a Keménykalapos önarckép, a Vörösmellényes fiú, vagy a Madame Cezanne sárga karosszékben, amelyek a világ különböző gyűjteményeiből érkeztek a kiállításra. A tárlat kronologikusan követi a művész stílusában bekövetkezett változásokat, bemutatja ugyanazon téma változatait és Cézanne koncepcióját a modell személyiségének kifejezésére. A filmben a múzeumok szakértői is megszólalnak, csakúgy, mint levelein keresztül maga a művész, akinek élete helyszíneire is elkalauzol bennünket Phil Grabsky alkotása.

Belépő: 1 700 Ft

Esemény weboldala

Jegyvásárlás

Online jegyvásárlás

Cím: Barátság mozi jegypénztár (8000 Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.)

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.

Programajánló


Ápr 27. 15:30

Robotálmok

Ápr 23. 19:45

Származás

Ápr 25. 19:50

Back to Black

Máj 08. 17:30

Elszáradt füvekről

Máj 02. 19:30

Elfogy a levegő

Máj 03. 18:00

Kék Pelikan