Programkereső

Agyagkatonák – Az első kínai császár halhatatlan őrei

Újabb nagyszabású, nemzetközi tárlat nyílik meg április 25-én Gorsium Régészeti Parkban, melyet a megnyitó napján a nagyközönségnek 12 órától lesz lehetősége megtekinteni.

Az agyagkatonák felfedezésének kalandos története bejárta a világot, a huszadik század egyik legjelentősebb régészeti felfedezése egy véletlennek köszönhető. A kínai fővárostól mintegy 1000 kilométerre, 1974 márciusában lelt rá egy helyi földműves a Kínát egyesítő első császár, Csin Si Huang-ti elveszett sírját őrző terrakotta hadsereg első hírnökére.

Mára kiderült, hogy mintegy 2200 éve összesen négy árkot ástak az agyaghadsereg számára, melyekben a becslések alapján nagyjából 8000 szobor fekhet – a régészeti feltárások napjainkban is folynak. A föld alá temetett hadsereg, amely életnagyságú 184-197 centiméter magas katonákból áll, a Kínát egyesítő első császár Csin Si Huang-ti (u. Kr. e 246- Kr. e- 210) parancsára készült.

A különleges szobrok az ókori darabok pontos másolatai, még az agyag is ugyanaz, mint amiből az eredetiek készültek, a sírhely közelében ugyanis megtalálták az agyagbányát.  

A kiállításon közel félszáz anyag- és mérethű agyagkatonát és két lovat mutatunk be Gorsiumban, a fogadóközpont kiállítótermében. A tárlat a szegedi Móra Ferenc Múzeum közreműködésével valósul meg. Emellett a látogatók megismerhetik a kínai császárság korát, az agyagkatona hadsereg történetét.

A tárlat megtekinthető hétfőtől vasárnapig, 10 és 18 óra között.

Jegyinformáció: https://szikm.hu

A kiállítás sajtónyilvános.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

Esemény weboldala

Térkép

Cím: Tác