Programkereső

Nyílt nap a Nemzeti Emlékhelyen zajló ásatáson

Ingyenes
A Nemzeti Emlékhely-Középkori Romkertben közel 20 év után újraindult feltárások során nemrégiben jelentős leletekre bukkantak a Szent István Király Múzeum régészei.

Az ásatások kezdeti eredményeiből már kirajzolható volt a védmű szerkezete, de az igazi szenzáció egy szinte eredeti állapotában megmaradt faszerkezet.

 

Székesfehérvárt nagyon korán, Európában is szinte egyedülálló módon, már a 11. század elején kőfallal vették körül. Nem csak egy kis részét, hanem a teljes mai Belvárost, ami kuriózumnak számított akkoriban és mutatja a város jelentőségét. E fal maradványainak nyomait kezdték el kutatni a régészek a Nemzeti Emlékhelyen. Nemrégiben szenzációs leletre bukkantak Szent István korából. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Szent István Király Múzeum 2024. augusztus 14-én, szerdán 11 órától nyílt napot szervez a Nemzeti Emlékhelyen zajló ásatáson. A részvétel a nyílt napon ingyenes, de kizárólag saját felelősségre történik – a területen folyó földmunkálatok és a helyszíni adottságok miatt.

A nyílt napon részt vesz:

Pokrovenszki Krisztián főigazgató, ásatásvezető régész

Szücsi Frigyes régész

Horváth Emil dendrokronológiával foglalkozó szakember

Az ásatási nyílt napra minden érdeklődőt vár a Szent István Király Múzeum!

 

A belépés díjtalan.

Az esemény sajtónyilvános.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Esemény weboldala

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Koronázó tér 1.