Programkereső

Börgöndi Légiparádé

2024. szeptember 8-án immáron 29. alkalommal rendeznek légiparádét Börgöndön az Albatrosz Repülő Egyesület szervezésében. Egész napos, izgalmas programok a földön és a levegőben!

Idén tavasszal 50 éve annak, hogy a Veszprém melletti Szentkirályszabadjáról Börgöndre költöztek a könnyű helikopterek. Az egyre nagyobb számban rendszeresített Mi-8-asok és az 1974-ben érkező An-26 szállító repülőgépek miatt a Mi-1-eseknek és a Kamovoknak új bázist kellett keresni, amik így 1974 áprilisában a Székesfehérvártól délre található Börgöndi repülőtérre települtek át.

Jóllehet a katonai helikopteres repülés 1991-ben megszűnt Börgöndön, a helikopterekhez mindmáig nagyon sokan kötődnek városunkban. Így idén is több helikopteres bemutatóval készülnek a szervezők. A dinamikus bemutatókat a Magyar Honvédség MH Kiss József 86. Helikopterdandár H145M típusú helikoptere kezdi, melyet statikus kiállításon is meg lehet majd tekinteni. Helikopterek közül a levegőben is látható lesz még a hazai fejlesztésű HungaroCopter elnevezésű könnyű helikopter, egy AS355, és a börgöndi helikopteres repülés két meghatározó típusa a Kamov Ka-26 és a Mi-2 is.

Motoros műrepülés műfajából négy programelemet is láthatnak a Börgöndi Repülőnapra kilátogatók. A délelőtt folyamán a Magyar Honvédség MH Kiss József 86. Helikopterdandár állományából egy Zlin 242L fog bemutatót tartani, majd még mindig a délelőtti blokkban Veres Zoltánt MXS típusú műrepülőgépével és Rohács Tamást, a szintén hazai fejlesztésű és gyártású Genaviation GenPro-val is láthatják a nézők.
A délutáni program második felében Vári Gyula, egykori MiG-29-es bemutató pilóta Jak-55-ös gépét láthatjuk idén első alkalommal Börgöndön. A közönség láthat még egy hazai fejlesztésű és gyártású repülőgépet, a Dolhai Krisztián által megálmodott Altust. A kétüléses ultrakönnyű repülőgéppel tervezője és építője öt világrekordot repült. Az old timer repülést idén a Goldtimer Alapítvány Po-2-ese és a világ egyetlen repülőképes Li-2-es bemutató repülése képviseli Börgöndön.

A légibemutatók közötti időt pedig sétarepülésekkel, és izgalmas földi eseményfolyammal igyekeznek minőségileg kitölteni a szervezők. Ezek között helyet kap katonai közelharc bemutató, ellenőrző-áteresztő pont dinamikus bemutató, karate bemutató, színpadi pódium beszélgetések, repüléstörténeti kiállítás, vitorlázó repülőgép szimulátor.
Emellett természetesen kiváló gasztro kínálattal, kézműves és kirakodóvásárral és színes gyermek programokkal is várják az érdeklődőket szeptember 8-án a Börgöndi repülőtéren.

Azon hűséges látogatók, akik már most szeretnék bebiztosítani részvételüket, az alábbi linken keresztül szerezhetik be a szükséges mennyiségű belépőt otthon, kényelmesen, sorban állás nélkül:  https://tixa.hu/borgondi_legiparade2024

Közkívánatra ebben az évben is lesz retrobusz, ami a PIAC TÉR - BÖRGÖNDI REPÜLŐTÉR útvonalon közlekedik majd. Az idei év újdonsága pedig, hogy a megvásárolt buszjegy egyben tombolaszelvény is, amivel automatikusan bekerülhetnek a sorsolásba, ahol valódi élményrepüléseket nyerhetnek.

Szeptember 8. Börgönd - már csak néhány nap van vissza, így folyamatosan érkeznek majd a részletes információk a Légiparádé Facebook eseményénél: https://www.facebook.com/events/2785667308248772?ref=newsfeed

Esemény weboldala

Facebook oldal

Jegyvásárlás

Online jegyvásárlás

Cím: Börgöndi Repülőtér

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár-Börgönd