Programkereső

Az új kenyér ünnepe Kisfaludon

Ingyenes
Régi hagyomány már Kisfaludon, hogy augusztus 20-án kenyérszentelőt tartanak a városrészben – ebben az esztendőben 17 órakor kezdődik az ünnepség a Kisfaludi Közösségi Házban, amelynek végén a kisfaludiak közösen fogyasztják el a megszentelt kenyeret.

Az új lisztből készült kenyér az augusztus 20-i ünnepi asztal ékessége. A hagyomány szerint az aratás után Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret, ezért vált az ünnep kihagyhatatlan részévé a kenyéráldás. Az eseményen a nemzeti színű szalaggal átkötött, frissen sütött kenyeret ünnepélyesen megszentelik, majd felszelik, végül szétosztják a darabjait.

A Kisfaludi Közösségi Házban augusztus 20-án, szombaton 17 órakor Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő mond ünnepi köszöntőt, az új kenyeret Tornyai Gábor plébános áldja meg. A kenyéráldást követően a kisfaludiak egyik büszkesége, a Búzavirág Dalkör lép a közönség elé. A majdnem tíz éve működő dalkör tagjai közül többen citeráznak is az éneklés mellett – fontos számukra a hagyományőrzés, és az, hogy minőségi műsorokkal álljanak a közönség elé; ebben szakemberek is a segítségükre vannak.  A dalkör műsorát követően a jelenlévők közösen fogyasztják el a megszentelt kenyeret.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Könyves Kálmán utca 10/a