Programkereső

Királykúti esték: Örökség – Mezey Katalin verseskötetének bemutatója

Ingyenes
Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas prózaíró, költő, műfordító Örökség című új verseskönyvét ismerheti meg a közönség a Királykúti esték következő alkalmán. A nyolc év lírai terméséből válogatott kötetről Bakonyi István irodalomtörténész beszélget a szerzővel október 17-én, csütörtökön 18 órától a Királykút Emlékházban. A belépés ingyenes.

A szerző új verseskönyve a legutóbbi nyolc év lírai termését tárja elénk, hat ciklusba rendezve. A formailag változatos költeményekből kirajzolódik az elhunyt társ, Oláh János költő alakja, a családi múlt és jelen, egy önálló szakasz keretében a gyereknyelv játékossága, de napjaink fogyasztói társadalmának, ellentmondásos folyamatainak átgondolt, építő kritikája is.

Mezey Katalin művészcsalád tagja, író, költő, műfordító, újságíró: férje a 2016-ban elhunyt Oláh János József Attila- és Babérkoszorú-díjas költő volt, nagyobbik fia Lackfi János költő, lánya, Oláh Katalin Kinga szobrászművész, legkisebb fia Oláh Mátyás László festő- és szobrászművész. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett magyar-népművelés szakon, írásai 1963 óta jelennek meg. Az egykori Kilencek költőcsoport tagja, pályakezdése az Elérhetetlen föld című legendás antológiához kötődik. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, 2012–2022 áprilisa között az Irodalmi Tagozat vezetője, a Széphalom Könyvműhely alapítója és vezetője. Legutóbbi kötetei: Rövid a farsang. Naplójegyzetek és rövidprózák (2021), Kivala Palkó Nemlehet-országban (2022), Kedves Bátyuskám! – Várkonyi Nándor és Weöres Sándor barátsága levelezésük tükrében (2024).

A szerzővel az est házigazdája, Bakonyi István irodalomtörténész beszélget október 17-én, csütörtökön este hat órától.

A belépés ingyenes – mindenkit szeretettel várnak a szervezők, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, valamint a Vörösmarty Társaság.

A rendezvény sajtónyilvános.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán u. 25.